Rekonstrukcija Žmirića! Konačno ili prekasno? Frank: “Zadar je nacionalno poznat po naknadnim popravcima i izgradnjama! Građani više nemaju strpljenja”

Do kraja ovog mjeseca bit će raspisan natječaj za izvođača radova na rekonstrukciji križanja na Žmirićima.

Najavio je to predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić na radnom sastanku s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Ako se pita Klub nezavisnih vijećnika Enia Meštrovića, ugovor je potpisan dvije godine prekasno.

Naime, spomenuti vijećnici pobunili su se kada je u lipnju 2020. godine Škorić potpisao Ugovor o izradi idejnog rješenja za novu obilaznicu na Bilom Brigu u dužini dva i pol kilometra. Zamjerili su što se u plan nije uvrstila rekonstrukcija Žmirića, ‘rak-rana’ prometa u Zadru, poglavito u ljetnim mjesecima.

Adelu Frank, predsjednicu Kluba Enijevih vijećnika nije impresionirala najnovija vijest. Zaobilaznica koja ne rješava probleme u prometovanju sve do Kožina, za nju je zaobilaznici koja zaobilazi zaobilaznicu.

Kao idejno rješenje potrebnog prometnog rasterećenja sjevero zapadnog dijela grada, Gradsko vijeće je usvojilo Zaključak u kojem smo, između ostalog, naveli i točnu trasu prave zaobilaznice od Crnoga prema Kožinu, te je isti uredno upućen resornom ministru Butkoviću. Takva zaobilaznica donijela bi prometno rasterećenje i raskrižja Žmirići. Budući je Plan rekonstrukcije navedenog raskrižja već u fazi regularnog izbora izvođača radova, rekonstrukcija je neminovna i to na Planom projektirani način, kaže nam Frank.

Radova, zastoja, obilaznih pravaca, ali i financijskih izdataka, tvrdi, građanima je dosta. Nitko ne uvažava glas naroda.

Građani više nemaju strpljenja, živaca niti novaca za sufinanciranje nekoliko zahtjevnih projekata istovremeno, bez osiguranja o kvaliteti i brzini njihove realizacije. Strpljenje nestaje svakim naknadnim popravcima silnih rekonstrukcija i izgradnje prometnica, po čemu je Zadar, nažalost, nacionalno poznat. Pojam javnih tribina ne primjenjuje se, ali se uredno svi radovi odvijaju na način “hvatanja mrvica sa ministarskog stola”, po principu “daj što daš ,molim te”, izbjegavajući pritom slušanje mišljenja i rješenja građana koji, u konačnici, ispaštaju kroz postupak realizacije projekata te uklanjanja nedostataka u izvedbi radova, zaključuje Frank.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...