Sjećate se dječaka koji je prebijen u toaletu škole? Opet je napadnut od strane vršnjaka! Odvjetnik: “Ravnatelj je ponovno minorizirao problem, tražit ćemo njegovu kaznenu odgovornost!”

Kako bi se o međuvršnjačkom nasilju u javnom prostoru počelo govoriti glasno i razborito, jedan 11-godišnji dječak iz Biograda morao je na pleća staviti cjeloživotni teret.

Fizički napad koji je pretrpio od skupine preko deset učenika u školskom toaletu nedvojbeno će ostavit trajne ožiljke, ali nadajmo se, poslužiti kao primjer da se pred ovakvim oblicima ponašanja ni u kojem slučaju ne okreće glava. Kamoli da se prebijanje naziva “glupiranjem”.

A učinio je to onaj koji je trebao prvi stati u obranu žrtve – ravnatelj.

Potvrdilo je to na svoj način Ministarstvo obrazovanja koje je odvjetniku obitelji maloljetne žrtve nasilja predočilo rezultate inspekcijskog nadzora.

Zadovoljni smo. Uočene su nepravilnosti na koje smo od početka ukazivali. Najvažniji dio nadzora jest taj da je izričito utvrđeno da je škola postupila protivno pravilniku o ponašanju u ovakvim nasilnim situacijama te da ravnatelj po događaju nije obavijestio institucije koje je trebao. Dakle, adekvatna reakcija je izostala, kaže nam odvjetnik Rafael Krešić.

Tu borba za pravdu ne staje. I ne smije stati. Jer 11-godišnjak čiji je slučaj sablaznio javnost, povratkom u školu doživio je novi napad od skupine vršnjaka!

Ovoga puta, nema sumnje, upravo zato što najodgovorniji nisu javno osudili i na vrijeme sankcionirali neprihvatljiv agresivan čin od strane učenika. Namjerno ili slučajno, marginalizirali su problem i odaslali poruku da ponašanje počinitelja nema težinu. ‘Kažnjen’ je zbog borbe njegove hrabre majke koja se nije mirila s ‘guranjem problema pod tepih’. U slučaju svog, ali i sve djece koja će se sutra naći u istoj situaciji.

Tražit ćemo kaznenu odgovornost, prije svega ravnatelja. Pogotovo jer se vršnjački napad ponovio. Nije spriječen, a ravnatelj je ga je baš kao i prvi put minorizirao, kaže nam Krešić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...