Slijede štrajkovi i akcije; Svi sindikati javnih službi odbili ponudu Vlade, najavili veliki zajednički prosvjed u Zagrebu

Svih jedanaest sindikata javnih službi koji sudjeluju u pregovorima za osnovicu za plaće u javnim službama odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske s 4. sastanka pregovaračkih odbora koji je održan 18. listopada 2022.

Ista je informacija stigla i iz Sindikata Preporod.

“Sindikati javnih službi ostaju pri svojim zahtjevima koji za cilj imaju očuvanje cijene rada i kupovne moći zaposlenih u javnim službama u ovoj i idućoj godini. Nezadovoljni trenutnom ponudom, sindikati su započeli s pripremama prosvjednih aktivnosti. Dana 8. studenoga 2022. diljem zemlje bit će organizirani prosvjedi pred ustanovama u svim sustavima javnih službi, a za 15. studenoga 2022. planirano je održavanje velikog zajedničkog prosvjeda sindikata javnih službi u Zagrebu. Sindikati očekuju da Vlada RH na idućem sastanku pregovaračkih odbora konačno izađe s primjerenom ponudom za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom biti moguće zaustaviti planirane aktivnosti”, priopćili su.

Na izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod, provedenom 21. i 24. listopada u 419 osnovnoškolskih i srednjoškolskih podružnica i među 10-ak tisuća članica i članova, ponudu Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice za izračun plaće od 4 % od 1. listopada 2022. i 2 % od 1. siječnja 2023. odbilo je 85.07 % članica i članova, a za njeno prihvaćanje izjasnilo se 14.40 % članica i članova.

Nevažećih listića je 0.53 %. Rezultati su nepotpuni jer se očekuju rezultati iz još 36 podružnica.

Prije izjašnjavanja članstvo je upoznato s ponudom Vlade i posljedicama prihvaćanja ili odbijanja ponude.

“Sukladno rezultatu na provedenom izjašnjavanju, Sindikat Preporod odbija ponudu Vlade s 4. pregovaračkog sastanka koji je održan 18. listopada”, stoji u priopćenju koje potpisuje Željko Stipić.

Sindikalisti su nakon sastanka medijima kazali kako pripremaju sindikalne akcije, prosvjede i štrajkove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...