U Gradskoj upravi održan radni sastanak gradonačelnika i župana s predstavnicima Vlade, govorili o projektu Voda Zadar: “Ovo je projekt stoljeća u Zadarskoj županiji!”

Na današnjem radnom sastanku u prostorima Gradske uprave sastali su se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i gradonačelnik Branko Dukić. Gradonačelnik Dukić premijeru je prezentirao sve aktualne projekte i aktivnosti koje su u tijeku. Veliki naglasak je stavljen na projekte koji su važni za daljnji razvoj Zadra, a koji se trebaju realizirati u suradnji lokalne uprave s Vladom i državnim

tijelima.

– Prije svega, hvala premijeru Plenkoviću na dolasku u Zadar. Sve dosadašnje mjere kojima se Hrvatska nosi s krizama, i programi razvoja koje Vlada osmišljava, usmjeravaju prema naprijed, novim projektima i novim investicijama. Nema stagnacije, nema praznog hoda! Bilježimo rast u svakom pogledu! Potvrdili smo danas još jednom dolazak linearnog akceleratora u Zadar. Dogovarali smo suradnju na izgradnji otvorenog plivališta na Višnjiku, na Vratima Zadra, izgradnji javne garaže na Ravnicama, i mogućnostima izgradnje novih POS – ovih stanova i obiteljskih kuća

po istom modelu. Upoznali smo premijera s potrebom za žurnom izgradnjom odgovarajuće trafostanice za napajanje Zone Crno i tijeku gradnje komunalne infrastrukture. Istaknuli smo i potrebu uspostave cjelogodišnje trajektne veze Zadra s Anconom za potrebe gospodarstva. Razgovarali smo i o procesu ubrzavanja izrade projektne dokumentacije za projekt „Voda Zadar“ s naglaskom na vodoopskrbu zadarskih otoka. Dotakli smo se i teme poskupljenja materijala i radova na projektima javne gradnje koji premašuju procijenjene vrijednosti i ugovorene iznose za realizaciju projekata koji se financiraju EU sredstvima. rekao je gradonačelnik Dukić te nastavio:

-Konačno, bez obzira na političku situaciju u Gradskom Vijeću, Zadar ide naprijed prateći svoju razvojnu strategiju i koristeći sve programe potpore koje nudi Vlada RH. Unatoč globalnim krizama, Zadar se posljednjih godina nalazi u najvećem investicijskom ciklusu ikada!“ zaključio je gradonačelnik Dukić.

Sastanku su nazočili visoki predstavnici Vlade RH, predstavnici Grada Zadra i županije, državni tajnici te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

“Projekt ‘Voda Zadar’ znači život

Župan Božidar Longin govorio je o projektu Voda Zadar istaknuvši kako taj projekt znači život za mnoge stanovnike Zadarske županije.

– Ovo smo ljeto imali situaciju da su nam vršni dijelovi grada ostali bez vode, mnoga naselja i općine su ostale bez vode. Pritisak za vrijeme turističke sezone je velik pa nam je stoga projekt Voda Zadar najvažniji projekt. Napravili smo sve pripreme za ovaj projekt, a sada krećemo u izvedbenu fazu. Ovo je projekt u kojem će cijela Zadarska županija dobiti pitku i tekuću vodu. Dakle mi u 21. stoljeću u dijelovima županije  još uvijek nemamo pitku vodu, ne govorim samo o otocima, iako su oni najveći problem, dobrim dijelom nemaju vode, osim prvog prstena Ugljana i Pašmana, iako niti te količine nisu dostatne za vrijeme turističke sezone. Također, niti dio zaleđa nema vodu, ali ovaj će projekt sve to promijeniti. Ovaj projekt znači život jer voda je život.

U svom obraćanju župan Longin zahvalio se Zadarskoj županiji, Vladi RH i svima koji sudjeluju u ovom projektu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je procijenjena vrijednost projekta milijardu i osamsto milijuna kuna.

– Na inicijativu Vlade RH, Grada Zadra i županije, želja nam je svima usmjeriti sve snage na poboljšavanje vodoopskrbe u području Zadarske županije, posebice na otocima. Znamo kako je kada na otocima nema vode, ali isto tako znamo kakav je preporod otoka moguć kada je dostupna kvalitetna voda s kopna. Projekt je zamišljen tako da moramo izgraditi 540 kilometara cjevovoda i 24 kilometra podvodnih cijevi koji bi spojili kopno i otoke. Voda je ključna za razvoj otoka, isto tako ćemo raditi na poboljšanju vodoopskrbe u zaleđu i u podvelebitskom pravcu. Ovaj projekt vrijedan je milijardu i osamsto milijuna kuna i sadržava sve komponente da osiguramo razvoj vodoopskrbe na cjelokupnom zadarskom području. Trenutno moramo izraditi projektnu dokumentaciju u vrijednosti od pedeset milijuna kuna, ali gradit ćemo je u etapama, tako da napredak bude primjetan.

Projekt stoljeća za Zadarsku županiju

Direktor zadarskog vodovoda Tomislav Matek nazvao je projekt Voda Zadar projektom stoljeća u Zadarskoj županiji te naglasio kako je to najveći projekt u Hrvatskoj trenutno.

– Ovaj projekt započeo je još davne 2013. godine s tješenjem konsenzusa, a realizacija je započeta 2017. u suradnji s Hrvatskim vodovodom. Ovo je najveći projekt na području RH, prije dvije godine procjena vrijednosti ovog projekta bila je milijardu i sedamsto pedeset milijuna kuna, ali je sada cijena vjerojatno veća. Kada se taj projekt realizira, nadam se kroz sedam, osam godina, Zadarska će županija imati u potpunosti riješeno pitanje vodoopskrbe pa smo mirni narednih pedesetak godina. Projekt obuhvaća izgradnju uređaja za pročišćavanje vode pa više neće biti problema sa zamućivanjem, izradu novih crpnih stanica pa će nestati problemi u visokim zonama, izgradnju novih cjevovoda do otoka. Ove smo godine imali problem s distribucijom vode, ali kada riješimo ovaj projekt, riješit ćemo taj problem. Sada smo potpisali ugovore za sufinanciranje projektne dokumentacije, i sada nastavljamo s realizacijom. Ovo je projekt stoljeća za Zadarsku županiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...