U ponedjeljak se u Narodnom muzeju otvara izložba Četverokuka – modni odrazi, čiji su autori učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

U Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar u ponedjeljak, 10. listopada 2022. u 13 sati održat će se otvorenje izložbe učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar (smjer Dizajna tekstila i Fotografskog dizajna). Na izložbi pod naslovom Četverokuka – modni odrazi bit će predstavljeni  rezultati projekta započetog u školskoj godini 2021./2022. godini. Svrha projekta je prezentacija i popularizacija ovog nematerijalnog kulturnog dobra.

Četverokuka je šareni vez živopisnih boja i bogate ornamentike na čohi Sjeverne Dalmacije. Motiv četverokuke dio je tradicijske odjeće Bukovice, Ravnih kotara i dijela Velebitskog podgorja. Izvezeni komadi čohe slagani su pravilnim redoslijedom i sastavljeni u površinu koja se naziva građa te čine dijelove različitih odjevnih predmeta i dodataka: aljina, sadaka, carzi, tkanih pregača, obojaka, pasa od struka, torbi i tkanica (Marija Vrkić Žuvanić „Četverokuka“, NMZ ).

Tema izložbe je suodnos tradicije i suvremenih nastavnih procesa kao temelj očuvanja vlastitog kulturnog identiteta. Projekt se provodio kroz više radnih ciklusa kao dio nastavnog procesa u obliku terenske i projektne nastave povezane s predmetima struke.

U prvoj fazi rada učenici smjera dizajna tekstila prošli su radionicu izrade četverokuke u Etnološkom odjelu NMZ. U drugoj fazi rada učenici primjenjuju četverokuku kao ornament na specifičnom odjevnom predmetu, majici s kapuljačom u svrhu stvaranja mini kolekcije. Hudica ili majica s kapuljačom je praktičan unisex odjevni predmet koji vole i mladi i stari te se nametnuo kao logičan izbor za spajanje tradicije i suvremenog izričaja. U zadnjim fazama rada učenici na temelju vlastite skice izrađuju hudice od pamučne felpe kombinirajući jaki kolorit složen u blokove boja. Motivi četverokuke i osmerokuke su stilizirani i prilagođeni pojedinačnim krojenim dijelovima hudice uz primjenu DTF tiska. Projekt od ideje do realizacije upotpunjen je s modnim ilustracijama, mapom ideja i modnim fotografijama. Modne fotografije izradili su učenici fotografskog dizajna u skladu s pravilima struke.

U projektu su sudjelovali učenici: Maja Agić, Sara Anđelić, Lana Bartulović, Zara Nižić, Katarina Tamarut, Roko Tokić, Leonarda Abramović, Vito Arbanas, Marko Čakarun, Laura Jurlina, Magdalena Ljubičić, Tea Patača, Manda Predovan i Lucija Vezilj. Njihov rad i cijeli projekt pratili su profesori: Kate Prskalo, Ivana Vitlov, Marta Tokić, Marko Perić i Zrinka Zimonjić.

Ovim projektom i organizacijom spomenute izložbe u sklopu Etnološkog odjela NMZ i voditeljice odjela Marije Šarić Ban ostvarena je još jedna odlična suradnja škole i muzeja. Izložba ostaje otvorena do 24. listopada 2022. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...