Županija pokriva 40 posto troškova za sunčane elektrane, Longin: “Najznačajnija je dugoročna ušteda na režijskim troškovima”

U Velikoj vijećnici Doma županije jučer su potpisani ugovori o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije za 2022. godinu.

Na Javni poziv pristiglo je 29 prijava za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju. U skladu s odredbama javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 24 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 636.340,12 kuna.

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji ostvarili su bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, maksimalno do 35 tisuća kuna po kućanstvu te im je župan Božidar Longin uručio ugovore. Sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima omogućiti će građanima kraći rok povrata investicije.

„Živimo u vremenu kada je pitanje izvora energije aktualnije no ikada. Poremećaj na svjetskom tržištu energentima prouzročen ratom u Ukrajini, logično, reflektirao se i na situaciju u našoj zemlji. Zadarska županija raspisala je dva javna poziva za sufinanciranje obnovljivih izvora energije kojima smo željeli izići u susret našim građanima koji uvode zelenu energiju u svoja kućanstva i veseli me da postoji značajan interes za tim mjerama“ istaknuo je Longin podsjetivši da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po ulaganjima u obnovljive izvore energije i već sada se proizvodi dovoljno električne energije koja pokriva cjelokupnu potrošnju električne energije na području naše županije.

„Sunčana energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi. Stoga, svi vi koji ste se odlučili ući u solarnu priču radite ne samo ekonomski, već i ekološki vrlo poželjnu stvar. Ono što je, pak najznačajnije, jest dugoročna ušteda na režijskim troškovima, a možda još i važnije od toga – energetska neovisnost“, dodao je župan dodavši da se u Europskoj uniji proizvodi pet posto energije od Sunca, a u Hrvatskoj samo 0,5 posto te da na tome trebamo svi dodatno poraditi jer solarna električna energija ima najveće potencijale od svih obnovljivih izvora.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...