Pevec, direktorica Zadar Cruise Porta u Gaženici: “Na prvu plovidbu otisnula sam se s nepunih 20, vjerujem da žene imaju svoje mjesto u pomorstvu”

Rečenica „Život je putovanje” za Rebeku Pevec, generalnu direktoricu Zadar Cruise Porta Putničke luke Gaženica nije samo metafora.

Na prvu plovidbu otisnula sam se s nepunih 20 godina. To je bilo davne 1995. godine kada sam se u New Yorku ukrcala na kruzer kompanije Celebrity cruises i plovili smo za Bermude. Od tada, svaki ugovor je bila neka nova pozicija i tako sam provela 23 godine, rekla je Rebeka za HRT Magazin i dodala kako između svih tih putovanja i promjena pozicija i kompanija za krstarenje uspjela sam magistrirati hotelski menadžment, financije i marketing na američkom Cornell University.

Plovila je svim oceanima svijeta. Posjetila mnoge države.

Radite s ljudima koji dolaze iz različitih zemalja svijeta, različitih kultura, različitih političkih uvjerenja, vjeroispovijesti i to vam proširi horizonte u životu, istaknula je.

Prije tri godine, odlučila je sidro baciti u luci Gaženica – kao jedina žena u nas, na čelu neke putničke luke.

Da mi nedostaje probuditi se svako jutro u drugoj luci, kako kad sam bila na kruzeru, svakako da mi nedostaje. Ovo što sam sada tu u Zadru smatram svojim izazovom, da sve ono što sam naučila primijenim tu u Zadru, naglašava.

Na kruzerskim putovanjima je naviknula da radni dan ne mjeri satom. Posebno kada u luku istodobno pristaje više kruzera s nekoliko tisuća putnika. Tada drži sve cime u rukama.

Ovdje se ništa ne prepušta slučaju.

Prepoznati smo po profesionalnosti, uljudnosti sigurnosti, a sada u idućih 5 godina planiramo nadograditi to. Sljedeći cilj nam je imati 250 tisuća putnika i nakon toga 350 tisuća gostiju. Sve se to može ostvariti, ali uz potporu lokalne zajednice koja mora pratiti naše i svjetske trendove što se tiče kruzing industrije, istaknula je Rebeka.

I u slobodno vrijeme Rebeka se najradije opušta uz more.

Zato što imam vrlo duboku povezanost s morem. Cijenim more i to je prva stvar koju su me naučili na brodu, govori.

A na brodovima više ne vrijedi ono staro pomorsko pravilo da žena donosi nesreću.

Vjerujem da žene imaju svoje mjesto u pomorstvu, samo moraju biti glasnije, naglašava Rebeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...