Apple sada vrijedi kao Meta, Alphabet i Amazon – zajedno!

Nakon nedavne objave kvartalnih rezultata i ostalih tržišnih poremećaja, koji uvelike utječu na cijene dionica tehnoloških kompanija, na američkoj se burzi stvorila zanimljiva situacija.

Naime, Apple je među rijetkima koji su u trećem kalendarskom tromjesečju ove godine imali pozitivno poslovno izvješće, ono koje pokazuje rast prihoda i dobiti te donekle zadovoljava analitičare i ulagače.

Dionica mu zbog vanjskih pritisaka, poput rata, inflacije i povećanja kamatnih stopa, ne raste značajno, no – što je u ovoj situaciji možda i bitnije – niti ne pada pretjerano, pogotovo ako se usporedi s ostatkom sektora.

Nedodirljiva jabuka

Dionice Alphabeta (tj. Googlea) su u padu, jednako kao i one Amazona, dok je situacija za Metu (Facebook) prilično dramatična.

Njihova je dionica od početka ove godine izgubila na vrijednosti više od 70%, primarno zbog lošeg vođenja kompanije i nepovjerenja ulagača u projekt metaverzuma, na kojem inzistira Zuckerberg.

Sve to dovelo je to situacije iz naslova. Apple trenutačno ima tržišnu kapitalizaciju od oko 2,3 bilijuna dolara i time je i dalje najvrjednija javna kompanija na svijetu.

Alphabet je četvrti na toj ljestvici s oko 1 bilijuna, dok je Amazon odmah iza njega, s oko 910 milijardi dolara tržišne vrijednosti svih svojih dionica. Status “bilijunaša” izgubili su upravo nakon objave posljednjeg kvartalnog izvješća.

Meta je potonula duboko, pa se nalazi tek na 34. mjestu ljestvice najvrjednijih svjetskih kompanija, s valuacijom od oko 235 milijardi dolara.

Apple je, dakle, na tržištu trenutačno vrijedan koliko i ostale tri kompanije zajedno.

Microsoft se i dalje drži na oko 1,5 bilijuna te je čvrsto na trećem mjestu svjetske ljestvice, odmah iza Applea i naftnog giganta Saudi Aramca, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...