Jandroković na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: “Tolerancija na nasilje nad ženama mora biti nulta.”

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u petak u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama može i mora biti samo nulta, prenosi N1.

Jandroković je na početku saborske sjednice pozvao zastupnike da minutom šutnje zajednički odaju počast ženama žrtvama nasilja u cijelom svijetu.

Podsjetio je da se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u znak sjećanja na 25. studeni 1960. godine,  kada je u Dominikanskoj Republici diktator Rafael Trujillo dao ubiti tri žene – sestre Mirabal, dok su se vraćale iz posjeta zatvoru u kojima su im bili muževi.

Postale su tada simbolom nacionalnog i ženskog otpora diktaturi, a 1999. godine UN su i službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kazao je.

Jandroković je upozorio kako UN navodi da je polovica svih ubijenih žena stradala od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera.

– Užasna je to i poražavajuća činjenica, koja jasno govori da se radi o globalnom problemu. Evidentno je kako nam predstoji još puno posla – i na osvještavanju i na prevenciji, rekao je.

Jandroković je poručio da će osobno saborsku govornicu nastaviti koristiti za skretanje pozornosti na tu duboko uznemirujuću pojavu jer je svaki oblik nasilja neprihvatljiv.

– Tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama može i mora biti samo nulta, istaknuo je.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...