KK Zadar pred stečajem, ukupan dug preko 44 milijuna kuna! Direktor Gunjević: “Ovi ponosni trenuci su možda zadnji u životu najdražeg kluba!”

U dramatičnom video obraćanju na Facebook stranici KK Zadar, direktor kluba David Gunjević obratio se navijačima i spomenuo kako su konačno došli rezultati revizije koji pokazuju velike  financijske probleme Kluba.

Gunjević je počeo izlaganje riječima: “Iskoristite ove ponosne trenutke, jer su možda i zadnji u životu našeg najdražeg kluba!”

Direktor David Gunjević je istaknuo kako su na dan 30. lipnja ukupne obveze Društva iznosile 22,9 milijuna kuna što je višestruko više od kapitalne imovine. Direktor je u izlaganju kazao kako je većina obveza dospjela na naplatu, a ostatak obveza, kao i bankovni krediti, na naplatu će stići najkasnije za dva mjeseca. Obveze prema dobavljačima iznose čak 16,8 milijuna kuna, od toga iznosa najveći dio se odnosi na tvrtke u vlasništvu Grada Zadra, primjerice, obveze prema ŠC Višnjik iznose 9,3 milijuna kuna, za Liburniju 856 tisuća kuna, što je 44,61 posto ukupnog duga.

Gunjević je dalje naveo kako su krajem lipnja bila otvorena dva kratkoročna kredita, jedan od 850 tisuća kuna, drugi od 3,7 milijuna kuna. Ukupni rashodi, naveo je Gunjević, i to za poslovnu godinu od 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine, iznosili su 21,5 milijuna kuna, dok je gubitak tekuće godine 14,9 milijuna kuna, te se dolazi do iznosa ukupnog gubitka od 44,8 milijuna kuna! Iznos od 44,8 milijuna kuna debelo prelazi preko polovine temeljnog kapitala Društva, kazao je Gunjević, spomenuvši kako su ispunjeni svi uvjeti iz članka 251. zakona o trgovačkim društvima, ne spomenuvši riječ stečaj – iako je je i više nego jasno o čemu se zapravo radi!

Ne treba zaboraviti niti predstečajnu nagodbu još iz 2014. godine s oko 160 vjerovnika, od kojih je isplaćena polovina iako je cjelokupni dug stigao na naplatu i sada iznosi 3,3 milijuna kuna. To znači da svaki vjerovnik u svakom trenutku može zatražiti naplatu svojih potraživanja i Klub poslati u blokadu i stečaj!

David Gunjević za kraj video obraćanja poslao je znakovitu poruku gradonačelniku Branku Dukiću.

– Uprava Društva nema mogućnosti kontrolirano servisirati dug iz prethodnih razdoblja i velika je vjerojatnost, da će u narednom razdoblju doći do prekida plaćanja i blokade Društva, a samim time i do prestanka redovnog poslovanja. Svjestan situacije poslao sam hitan zahtjev gradonačelniku Branku Dukiću kao predstavniku većinskog vlasnika, da predloži plan saniranja dugova i uspostavi financijsku stabilnost na način da Grad Zadar kroz Gradsko vijeće, osigura Društvu sredstva za podmirenje dospjelih obveza prema vjerovnicima koji nisu vlasnički povezani s Gradom Zadrom. Za usluge revizije Klub je neovisnoj revizorskoj kući platio 48 tisuća kuna + PDV, kazao je na kraju video obraćanja direktor KK Zadar David Gunjević.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...