Širi se nova internetska prevara, ako dobijete ovakvu poruku, ignorirajte ju

Nacionalni CERT upozorava na veći broj prijava novih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve. Kako ističu, prema posljednjim informacijama na račune napadača u trenutku pisanja ovog upozorenja nije izvršena nijedna uplata.

Poruke su poslane sa stranih kompromitiranih ili lažiranih korisničkih računa (“Archerhnlt_yq02@lituo.com[.]cn,  “Emmalynn info@skyproduction[.]ru”, “Keith prabhat@prabhatgupta.co[.]in”, “Cervantes osylla@vdctelecom[.]com”, …), prenosi Poslovni dnevnik.

Naslovi poruka glase “Sigurnost ugrožena. Upute unutar”, “Svi vaši podaci su hakirani i kopirani na moje poslužitelje.” i  “Uspješno sam se prijavio, svi vaši podaci su kopirani s vašeg uređaja”, a najjednostavnije ih je prepoznati po lošem strojnom prijevodu na hrvatski jezik te gramatičkim pogreškama.

U porukama se traži isplata od 1200 do 1400 eura. Iz Nacionalnog CERT-a ističu kako poruke ne sadrže nikakav zlonamjerni sadržaj i ne radi se o tome da su napadači kompromitirali uređaj, sustav, mrežu ili vaš korisnički račun.

Korisnicima savjetujemo da ovu i sve ostale poruke toga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, savjetuju iz Nacionalnog CERT-a.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...