“Lički Dalmatinci” nezadovoljni: “Pripojeni smo Zadarskoj županiji, naši običaji i kultura se razlikuju, a i oni nas ne prihvaćaju kao svoje”

Ličani sa sjevernih obronaka Velebita pripojeni su Zadarskoj županiji, bez uvažavanja granica i osjećaja pripadnosti.

– Poslije rata smo pripojeni Zadarskoj županiji, dakle Dalmaciji, iako smo oduvijek vezani uz Gospić i Liku, kaže za Novosti Nebojša Rađenović, donačelnik Gračaca.

– Gotovo svi stanovnici sjeverne strane Velebita smatraju se Ličanima i nezadovoljni su što smo pripojeni Zadarskoj županiji, čije vlasti nimalo ne uvažavaju ovdašnje probleme. Lika je naprosto drugi teren, to su drugačiji ljudi, običaji i kultura, kao što su drugačije naša povijest i naša klima. Čini mi se da je to bila naprasna politička odluka koju malotko razumije. Još se i može shvatiti da jednoj dalmatinskoj županiji pripadnu stanovnici južnih velebitskih obronaka, oni koji žive uz more i koji se stoljećima smatraju Podgorcima, ali smo mi ovdje, u surovom gračačkom kršu, daleko od Dalmacije i Dalmatinaca: nit’ se sami takvima osjećamo, nit’ nas oni kao svoje prihvaćaju, govori Rađenović.

Život “ličkim Dalmatincima” otežavaju i elektrovjetrenjače. Žalili su se na sve strane. Stručnjaci Ministarstva zdravstva na kraju su im priznali da je buka stvarno velika. I savjetovali da zatvore prozore.

– Ovdje su ljudi primorani živjeti od poljoprivrede, no to je jako teško radi rascjepkanosti zemljišta, pa mnogi iseljavaju. Budući da Općina Gračac nije napravila plan raspolaganja zemljištem, brojnim parcelama sada vladaju kojekakvi tajkuni. Nekada je samo u Velikoj Popini bilo više od tisuću ljudi, danas ih je tek četrdesetak, uglavnom starijih; ne smeta samo njima huk elektrovjetrenjača, taj je zlokobni zvuk već otjerao ptice i pčele iz ovoga kraja, zaključuje gračački donačelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...