Na Sveučilištu u Zadru ovaj se tjedan održava Treći Maslinarski četvrtak

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u novoj godini nastavlja s programom Maslinarskog četvrtka koji obrađuje zanimljive teme iz područja maslinarstva. Treći po redu Maslinarski četvrtak održat će se u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju, Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom 26. siječnja 2023. u 18:30 sati u Sveučilišnoj knjižnici na Novom kampusu, Ul. dr. Franje Tuđmana 24i Predavanje je namijenjeno svima koji žele doznati više o počecima proizvodnje i korištenja maslinova ulja te naučiti kako se provodi njegovo senzorsko ocjenjivanje.

Prvo predavanje naslova „Maslinovo ulje u antičkom svijetu“ održat će doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju. U izlaganju će se prikazati mitska tumačenja podrijetla stabla masline te načini na koje su antički narodi, ponajprije Grci i Rimljani, proizvodili i koristili maslinovo ulje odnosno „tekuće zlato“, kako ga naziva Homer. Na koncu će se protumačiti kako su stari Rimljani klasificirali pojedine vrste maslinova ulja.

Drugi dio Maslinarskog četvrtka bit će radionica „Pravilan način kušanja maslinova ulja“ koju će voditi obučeni kušači maslinova ulja i članovi udruge Olea Zadar, prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije, dr. sc. Šime Marcelić te Marko Zorica mag. ing. agr. i Magdalena Baričević mag. ing. agr. s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Stjepan Dević mag. ing. agr. koji su u postupku obučavanja za profesionalne kušače maslinova ulja.

Maslinovo ulje jedino je biljno ulje koje prilikom stavljanja na tržište osim kemijske analize radi kategorizacije mora proći i senzornu analizu. O samom postupku pripreme, provedbi i analizi maslinova ulja kako bi ocjena bila objektivna i mjerljiva kao i o samim tehnikama kušanja bit će riječ na radionici.

Na trećem Maslinarskom četvrtku gostuje ženska klapa Anima maris. Moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...