Putujuća izložba na Forumu “18 ti je desetljeća tek… 180 godina Matice hrvatske 1842-2022.”

U nedjelju, 29. siječnja na Forumu postavljena izložba: 18 ti je desetljeća tek… 180 godina Matice hrvatske 1842-2022.

Izložba je krajem prošle godine prvo gostovala u Osijeku, sredinom siječnja u Puli, a svoje će putovanje završiti u Zagrebu uoči Dana Matice hrvatske, 10. veljače. Putujuća izložba na otvorenom na dvadeset panoa prikazuje bogatu povijest Matice hrvatske, a organizirana je u povodu 180. obljetnice Matičina postojanja i djelovanja. Autor je idejne koncepcije Josip Brleković, autori izložbe su Petra Braun, Ana Filep i Josip Brleković, a za grafičko oblikovanje zadužena je Ana Filep.

Matica hrvatska najstarija je hrvatska kulturna ustanova, osnovana 10. veljače 1842. Danas broji više od 4000 članova, 128 ogranka (103 u Hrvatskoj, 16 u BiH i devet diljem svijeta), djeluje u 20 odjela u Zagrebu. Pored tridesetak knjiga u svojoj Središnjici objavi godišnje 22 sveska dvotjednika Vijenac, četiri broja časopisa Kolo i Hrvatska revija, časopis Prirodoslovlje, a ogranci objave još nekoliko stotina knjiga i dvadeset časopisa.

Osim izdavaštva, Matica hrvatska u svojoj Središnjici i ograncima priređuje brojne kulturne i znanstvene događaje, koncerte klasične glazbe te izložbe. Zbog bogatog kulturnog rada Matičini su ogranci u pojedinim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru, utemeljen 1954. godine,  jedan je od najaktivnijih Matičinih Ogranaka. Dio iz bogate povijesti Ogrankova djelovanja prikazan je i na ovoj obljetničkoj izložbi. Pozivamo sve članove, prijatelje, posebno učenike i studente, kao i sve druge Zadrane da posjete ovu izložbu otvorenu do 4. veljače,  0-24 h.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...