Svečano na graničnom prijelazu Plovanija; Hrvatska u ponoć ušla u Schengenski prostor

Ulazak Hrvatske u zonu šengena i trajno ukidanje granica u Istri obilježen je nakon ponoći prigodnom svečanošću koja je održana na graničnom prijelazu Plovanija, a svečano je bilo i na graničnom prijelazu Požane gdje je održan program pod nazivom „Povratak Buzeta u Europu“.

Svečano podizanje rampe održano je u ponoć uz pjesmu „Oda radosti“ koju su izveli članovi Limene glazbe Zajednice Talijana Buja, nakon čega su se prisutnima obratili istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin te načelnik PU istarske Alen Klabot i zamjenik gradonačelnika Kopra Janez Starman.

„Danas je veliki dan za sve nas. Dosanjali smo san da naša Istra, koja se nalazi na području tri države, manjim dijelom Slovenije i Italije, a većim Hrvatske, bude konačno bez granica, te da naši građani mogu slobodno putovati Europom“, kazao je župan Miletić.

Dodao je kako je Istarska županija među prvima snažno zagovarala ulazak u Europsku uniju te je od samog početka bila proeuropski orijentirana.

Podsjetio je da još od 1994. godine Istra intenzivno razvija bilateralne odnose s europskim regijama i članica je mnogih drugih europskih organizacija, inicijativa i mreža.

Stoga i na ulazak Hrvatske u šengen, naveo je Miletić, Istra gleda kao na logičan nastavak integracije u europsku zajednicu.

Pozdravljajući uzvanike na jedinstvenom dočeku Nove godine na graničnom prijelazu Plovanija načelnik istarske policije Alen Klabot kazao je kako „podizanje rampe označava novi početak, prije svega za mještane pograničnih područja i prekogranične radnike koji su svakodnevno prelazili preko granice“.

„Oni će sada moći puno lakše i brže stizati na posao i kući, a brže će na ljetovanje u našu lijepu Istru stizati i turisti koji nam svake godine dolaze u sve većem broju. Često se postavlja pitanje hoće li se sada otvoriti prostor za kriminal, ali budite bez brige – neće“, poručio je načelnik Klabot.

Dodao je kako su se hrvatski policajci i policajke od ponoći prebacili na nove zadaće.

„Po dubini će raditi na suzbijanju svih vrsta kriminaliteta te će štititi naše građane od svih ugroza. Svoj poziv obavljat ćemo i dalje časno i pošteno te ćemo nastaviti brinuti o sigurnosti. Na očuvanju sigurnosti svakako ćemo nastaviti surađivati s našom susjednom policijom Kopra“, zaključio je Klabot.

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin na svečanosti u Požanama poručio je kako se građanima na pograničnim područjima događa budućnost od koje će svi imati korist, poglavito oni koji žive uz granicu.

Koristi će izlaskom na toplo more imati i naši sjeverni susjedi. Ovime i uvođenjem eura se Hrvatska definitivno integrira u Europu kao nikada do sada. Kada se osvrnemo unazad 20. godina vidimo da se Hrvatska izborila za međunarodno priznanje, okončala rat, ušla u EU i sada , koristi sve što stoji na raspolaganju najrazvijenijim EU zemljama, zaključio je Kajin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...