Dron će dolaziti po uzorke krvi u Preko, Brižić: “Malo smo skeptični što će biti kada zapuše jači vjetar”

Službeno ulazimo u razdoblje revolucije na nebu. Terenski robot, točnije dron vrijedan 70 tisuća eura kojeg nabavlja Opća bolnica Zadar, prevozit će krv pacijenata iz Preka do laboratorija na kopnu.

Jure Brižić, načelnik Općine Preko kazuje nam kako je svako podizanje kvalitete zdravstvene zaštite pohvalno.

Našim stanovnicima je to benefit, pogotovo što će sada krv moći vaditi pet puta tjedno, a do sada su to mogli napraviti samo jednom u svojoj ambulanti. Za sve izvanredno morali su ići u Zadar. S dronom ćemo definitivno izbjeći taj tramak odlaska u Zadar. Biti će to olakšanje za pacijente, ali i liječnike koji će se rasteretiti, jer neće imati onaj jedan dan u tjednu kada im je gužva i navala. Pohvalno od Opće bolnice koja je pokrenula taj projekt. Koliko imamo saznanja, oni su sada u ishođenju raznih dozvola za letenje i svega ostalog što treba biti zadovoljeno. Dron će navodno imati svoje dvije platforme, jednu u Zadru, drugu na otoku. Sam doleti u Preko, ostavimo mu kutiju s uzorcima krvi, on je vrati nazad u grad i eto, krv je u bolnici za deset minuta. Nadamo se da će funkcionirati, kaže nam Brižić.

I sam načelnik se simpatično nasmijao na spomen male bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje koja će biti u službi Prečana. Zanimalo nas je kako otočani komentiraju dolazak tehnologije 21. stoljeća i jesu li skeptični. Ako ćemo se i sami našaliti, hoće li ga prihvatiti kao ravnopravnog člana bodulske zajednice?

Nama je svima to sada malo neobično, s obzirom na to da je riječ o nečemu potpuno novom. Malo smo skeptični zbog ružnog vremena i puhanja. Dosta vremena puše nekakav vjetar, bilo jugo, bilo bura, maestral preko ljeta…  Ne znamo kako će to funkcionirati, ali treba krenuti. Čini mi se da su već odradili probu s poštom ili tako nešto i to je funkcioniralo. Kako će biti s krvlju, ne znam. Mislim da ćemo morati za prvi put u epruvetice staviti nekakvu tekućinu, ako slučajno padne da ne bude velike štete, da ljude ne bi zvali drugi put da vade krv. Šalim se, naravno, kroz smijeh će Brižić.

Transport krvi trenutno funkcionira tako da komunalni redar pokupi uzorke iz ambulanti, torbu s krvi stavlja na trajekt kojeg u Zadru dočeka vozilo Opće bolnice Zadar. Praznu torbu morskim prijevozom vraćaju nazad i ona je spremna za sljedeći tjedan.

To za sada funkcionira dobro, ali je problem taj vremeni period koji je dosta dug. Oni krenu kupiti krv u 8.30, dok krv dođe u Zadar bude već 10 sati. Taj dio je problem, kao i samo mućkanje, to se ne može spriječiti budući da se ide autom i trajektom. Dron bi bio stvarno dobro i revolucionarno rješenje. Kako će funkcionirati vidjet ćemo u budućnosti, zaključuje Brižić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...