U siječnju 600 posto više tražitelja azila u Hrvatskoj

Hrvatska je ulaskom u Schengen postala privlačnija tražiteljima azila, istaknuto je na okruglom stolu „Kompenzacijske mjere” na kojemu je predstavljen i rad tijela za civilni nadzor policijskog postupanja u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno istaknuo je da je u siječnju ove godine azil u Hrvatskoj zatražilo 1390 osoba, što je 600 posto više u odnosu na siječanj prošle godine.

Migracijski se pritisci događaju i zbog otvaranja novih opasnih ruta, gdje krijumčari ostavljaju migrante da odlaze, prvenstveno preko Save, što otežava zaštitu života tih ljudi, a to se vidi po velikom broju utapanja i traganja lani, pojasnio je Ničeno.

U siječnju 60 posto manje ilegalnih migranata

Dodao je da je u siječnju ove godine evidentirano skoro 60 posto manje osoba koje su nezakonito ušle u Hrvatsku u odnosu na prosinac prošle godine, ali su otkrivene i 34 osobe protiv kojih je pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, što je povećanje u odnosu na lanjski siječanj.

Govoreći o tzv. kompenzacijskim mjerama koje policija u pograničnim područjima provodi nakon uklanjanja granica sa Slovenijom i Mađarskom Ničeno je kazao da će MUP nastaviti s obukom svojih službenika te nabavom opreme.

Ukidanjem graničnih prijelaza kontrole će se u pograničnim područjima nastaviti tako što su 1034 policajca s tih područja raspoređeni u 15 policijskih postaja, čime se stvorila baza mobilnih timova koji ciljano pokrivaju područja radi sprječavanja krijumčarenja, ali i ostalog prekograničnog kriminala, navodi Ničeno.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt pojasnio je rad Nezavisnog mehanizma nadzora zaštite temeljnih prava u postupanja policijskih službenika u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite osnovanog u lipnju 2021.

Vlada je krajem prošle godine istaknula da je Hrvatska prva u EU uspostavila nadzor policije u suradnji s civilnim društvom, odnosno organizacijama koje imaju dugogodišnja iskustva u zaštiti ljudskih prava.

Mogući nenajavljeni posjeti zelenoj granici

Mehanizam prikuplja informacije o kršenjima ljudskih prava izravnim nadzorom te iz medija, e-mailova, poziva i sl. te ocjenjuje njihovu kvalitetu i potom na njih reagira.

– Tako smo MUP-u ukazali na nepravilnost koja je utvrđena u Cetingradu, nakon čega je MUP bezrezervno napravio određene disciplinske postupke i sankcionirao policijske službenike koji su i po nalazu mehanizma postupali protivno pravilima službe i ugrozili sigurnost i zdravlje osoba s kojima su tada bili u kontaktu, kazao je Markt.

Trajanje sporazuma s MUP-om lani je produljeno s 12 mjeseci na 18, a novosti su i mogućnost nenajavljenih posjeta zelenoj granici te pristup informacijskom sustavu MUP-a, tzv. “dnevniku događanja”.

Uz to, izradom vlastite web stranice i adrese elektroničke pošte mehanizam se više otvara stručnoj javnosti koja će moći dostaviti precizno i ažurno informacije mehanizmu. Osim što se mogu prijaviti nepravilnosti u vezi s migrantima, sada postoji mogućnost da se i policijski službenici anonimno obrate mehanizmu ako se događa neka nezakonitost u lancu zapovijedanja i slično, naveo je Markt.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...