Kako upisati dijete u prvi razred, a ne ići u školu? Markulin: “Ministarstvo je odabralo Zadarsku županiju za pilot-projekt, ako sve prođe dobro širi se na ostatak zemlje”

Za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska Tihomir Markulin, pomoćnik ravnatelja CARNET-a za podršku korisnicima, rekao je da je veza CARNET-a i upisa u osnovnu školu zapravo projekt e-Upisi koji se provodi posljednje 3 godine.

– Radi se o informatizaciji cijele vertikale obrazovnog sustava. Upisi u osnovnu školu samo su jedan od modula koji je razvijen u cijelom projektu e-Upisi, kazao je Markulin.

Markulin je objasnio da se nastoji informatizirati proces upisa u osnovnu školu.

– Uvodimo niz prednosti za roditelje, nastavnike, osnivače pa i za Ministarstvo. Nije se mijenjao pravilnik, ovaj način upisa slijedi i dalje postojeći pravilnik, istaknuo je Markulin.

Markulin je rekao da će roditelji i dalje moći odlučivati u koju će školu upisati dijete. Sustav povlači podatke o mjestu prebivališta, ali roditelji koji zbog objektivnih razloga žele svoje dijete upisati u neku drugu školu mogu to učiniti putem sustava.

– Sustav je podešen tako da u startu učenike raspoređuje prema upisnom području, povlači podatke iz javno dostupnih registara primarno je to registar Ministarstva unutarnjih poslova gdje se po prebivalištu učenika dodjeli u kojem upisnom području škole dijete pripada, dodao je Markulin.

Markulin je kazao da je optimalan broj učenika u razrednom odjeljenju propisuje Državni pedagoški standard osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja.

– Nekakav optimum je 20 učenika po razrednom odjeljenju, minimalno je 14, a maksimalno je 28 učenika, rekao je Markulin.

Markulin je objasnio da testiranje prije upisa ostaje i dalje, a da aplikacija samo pomaže da se prvi korak predupisa digitalizira.

– Roditelj i dalje mora fizički odvesti svoje dijete kod školskog liječnika, liječnika školske medicine. I dalje ga mora odvesti na testiranje kod školskog psihologa. I zadnji korak kada se odabere škola u koju se učenik upisuje tada se generira upisnica koju roditelj ispisuje iz sustava, ponovno je učitava u sustava i time se proces upisa završava, dodao je.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je Zadarsku županiju za provedbu pilot-projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a od sljedeće godine isti će model biti primijenjen u cijeloj Hrvatskoj, priopćeno je iz Zadarske županije.

– Pilot-projekt napreduje dobro, učenici se upisuju. Trenutačno smo u fazi upisa učenika s teškoćama u razvoju i to sve skupa će trajati do 30. ožujka, rekao je Markulin.

Ako sve prođe dobro s pilot-projektom, model će uskoro zaživjeti na području cijele Hrvatske.

– Od iduće školske godine trebao bi zaživjeti za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...