Kineski proizvođač meteoroloških balona: Balon koji je SAD srušio nije naš

Kineski proizvođač meteoroloških balona Zhuzhou Rubber Research & Design Institute rekao je da nije povezan s balonom koji su Sjedinjene Države srušile ranije ovog mjeseca te da nije vojna tvrtka.

Zhuzhou Rubber je poslovna jedinica kineskog državnog kemijskog diva ChemChina, na čijoj je web stranici objavljeno priopćenje u kojem taj proizvođač navodi da se uglavnom bavi proizvodnjom zvučnih balona od prirodnog lateksa u skladu sa svim primjenjivim zakonima i propisima.

– Naše proizvode koriste meteorološke postaje za dnevne vremenske prognoze i nemaju nikakve veze s takozvanim i prijavljenim incidentom s balonom u SAD-u, stoji u priopćenju na web stranici ChemChina.

Sumnja se da je kineski nadzorni balon, za koji Peking negira da je bio vladin špijunski brod, letio iznad Sjedinjenih Država i Kanade tjedan dana prije nego što je oboren s atlantske obale SAD-a na naredbu predsjednika Joea Bidena.

U proizvodnji meteoroloških balona u Kini dominira Zhuzhou Rubber, koji proizvodi 75 posto balona za velike visine i koje koristi Kineska meteorološka uprava, rekli su iz državne regulatorna agencije za državne tvrtke u prošlogodišnjoj izjavi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...