Krovne liječničke organizacije najavile prosvjed na Markovu trgu 18. ožujka

Na današnjoj konferenciji za medije Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske najavili su organizaciju prosvjeda za 18. ožujka 2023. godine na Markovu trgu u Zagrebu kako bi upozorili nadležno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske da što hitnije riješe njihove zahtjeve postavljene i prihvaćene 2. kolovoza 2022.

Na tom sastanku s ministrom su dogovoreni rokovi za rješavanje zahtjeva liječnika, od kojih je jedino ispunjeno priznavanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu.

Rok za korekciju koeficijenata za liječnike (izjednačavanje specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%) dogovoren je za kraj 2022. godine tj. da ti troškovi moraju biti planirani u prijedlogu proračuna za 2023. godinu. Oko donošenja Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika dogovoreno je da je rok njegovog donošenja završetak ovogodišnjeg proljetnog zasjedanja Sabora.

Uz navedeno, hrvatski liječnici zahtijevaju i usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za liječnike specijalizante.

Budući da Ministarstvo zdravstva i Vlada RH ignoriraju dana obećanja i rokove, krovne liječničke organizacije provele su anketu o budućim aktivnostima. Anketa je upućena na adrese više od 14 tisuća hrvatskih liječnica i liječnika, a njih 5.700 se odazvalo. Rezultati su pokazali da:

• 97% liječnika nezadovoljno je svojim radnopravnim statusom
• 94% liječnika podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti
• 73% liječnika podržava javni prosvjed kao jednu od ponuđenih aktivnosti
• 98% liječnika podržava donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika
• 92% liječnika podržava žurno izjednačavanje/podizanje koeficijenata za plaće tri skupine liječnika
• 23% anketiranih liječnika ima tzv. „robovlasničke“ ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće,
• a 93% liječnika podržava njihovo ukidanje.

Na temelju ovih rezultata, krovne liječničke organizacije odlučile su organizirati prosvjed hrvatskih liječnika za spas hrvatskog zdravstva od kolapsa te pozivaju sve liječnike, ali i ostale građane Republike Hrvatske da se odazovu i sudjeluju jer je ovaj prosvjed usmjeren na zaštitu opstanka hrvatskog zdravstva, interesa hrvatskih pacijenata i prava hrvatskih liječnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...