Ministrica kulture o zabrani cajki: To je normalno, prirodno i očekivano

Gradovi imaju pravo odlučivati o tome kakve će sadržaje dozvoliti u javnim prostorima, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je odluku Pule i Osijeka o zabrani koncerata folk glazbe u gradskim dvoranama ocijenila normalnom, prirodnom i očekivanom.

– Vlasnici prostora, u ovom slučaju Grad Osijek i Grad Pula, imaju puno pravo i odgovornost odlučiti kakve sadržaje žele dozvoliti u javnim prostorima. Mislim da je to normalna, prirodna i za mene očekivana odluka tih dvaju gradonačelnika, izjavila je ministrica tijekom obilaska kulturnih ustanova koje se obnavljaju na Gornjem gradu.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić nije dozvolio da se u pulskom Domu sportova održi koncert pjevača folk i turbofolk glazbe unatoč potpisanom ugovoru između uprave dvorane i organizatora događaja, dok je osječki gradonačelnik Ivan Radić odbio da se isti koncert premjesti u najveći slavonski grad.

Ministrica kulture kazala je da ti gradovi puno ulažu u vlastito brendiranje kao kulturnih prijestolnica i podizanje kulturnog života.

“To nije cenzura”

– Pula ima cijeli niz uspješnih koncertnih gostovanja u Areni, dok najveću pojedinačnu investiciju u kulturni infrastrukturu iz nacionalnih sredstava ove godine imamo upravo u Osijeku za završetak koncertne dvorane, istaknula je.

Osim toga, Ministarstvo kulture ulaže velika sredstva i u ponovno pokretanje koncertne industrije nakon pandemije koronavirusa.

– Kada Hrvatsku i usporedite s drugim državama, kod nas su se puno brže počele puniti dvorane i stavljamo veliki naglasak na pomaganje i onog segmenta glazbe koji volimo nazivati komercijalan, ali koji je hrvatski i vrlo kvalitetan, rekla je Obuljen Koržinek.

Međutim, Hrvatska nije zemlja u kojoj se cenzuriraju kulturni sadržaji, napominje resorna ministrica. – Svatko je slobodan u komercijalnom prostoru organizirati kakve god želi koncerte i takvih je koncerata svakodnevno u različitim hrvatskim gradovima, poručila je Obuljen Koržinek.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...