Od sutra nećete moći sami davati prijedloge za upis u zemljišne knjige, to će umjesto vas morati odraditi odvjetnici ili javni bilježnici

Od 10. veljače građani Hrvatske više neće moći sami davati prijedloge za upis u zemljišne knjige, nego će to za njih morati odraditi javni bilježnici ili odvjetnici isključivo elektroničkim putem.

Izmjene zakona stupile su na snagu u studenom, ali je primjena odredbe odgođena do 10. veljače. Od sutra tako nećete morati u gruntovnicu, već do odvjetnika ili javnog bilježnika, pa baš nije jasno kako bi to trebalo pojednostaviti stvari.

Ako ste dosad htjeli upisati vlasništvo nad nekretninom, hipoteku ili prijedlog za brisanje hipoteke, mogli ste i dosad angažirati odvjetnika ili javnog bilježnika ili to učiniti sami elektroničkim putem.

Sada će angažiranje odvjetnika ili javnog bilježnika biti obavezno. Iz Ministarstva pravosuđa i uprave isticali su da će to ubrzati postupak te da angažiranje bilježnika ili odvjetnika neće značiti poskupljenje usluge.

Tako su isticali da je sudska pristojba za upis elektroničkim putem 50 posto jeftinija, pa da se, primjerice, za prijedlog za upis u zemljišnu knjigu neće plaćati 250 kuna (33,2 eura) te pristojbe, što je slučaj kad građani sami odlaze na sud, nego 125 kuna (16,6 eura) kada to za njih elektroničkim putem radi odvjetnik ili bilježnik.

Na tu računicu dodali su i sto kuna (13,32 eura) javnobilježničke naknade. Na kraju je cijeli posao prijedloga za upis u zemljišne knjige, isticali su tada, jeftiniji za 25 kuna ili 3,32 eura.

No, nisu sve sudske pristojbe 250 kuna, pa da na kraju podnošenje prijedloga i uz angažiranje bilježnika postane jeftinije. Sudska pristojba za većinu podnesaka, primjerice za upis, za predbilježbu, za brisanje uknjižbe, za brisanje predbilježbe, za upis rješenja o ovrsi iznosi 50 kuna, odnosno 6,64 eura, i to je bio jedini trošak ako su građani u zemljišnim knjigama morali obaviti neki od tih poslova.

Sada je ta sudska pristojba 3,32 eura, ali da bi se posao, primjerice, brisanja hipoteke banke nakon otplaćenog kredita i proveo, građani moraju angažirati bilježnika ili odvjetnika i to ih košta dodatna 13,32 eura, odnosno prijedlog za upis svih podnesaka sada će biti deset eura skuplji, prenosi Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...