UN: Najmanje 19.000 civila ubijeno ili ranjeno od početka ruske invazije na Ukrajinu

Od početka ruske invazije Ukrajine prije godinu dana u toj zemlji je ubijeno ili ranjeno najmanje 18,955 civila, objavio je UN-ov Ured visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR). U novom izvještaju navodi se brojka od najmanje 7,199 ubijenih civila i 11,756 ranjenih, iako se vjeruje da su prave brojke znatno više, donosi Index.

Ukupno 697 civilnih žrtava zabilježeno je samo u siječnju ove godine. Ti podaci odnosi se na nasilje uz bojišnicu dugu oko 1,200 kilometara, odnosno na događaje u regijama Donjeck Luhansk i Zaporižja, gdje se vode najžešće bitke. U tom mjesecu zabilježen je visok intenzitet napada na zdravstvene i obrazovne ustanove, objavio je OHCHR.

UN-ov ured povezuje te napade i značajan broj civilnih žrtava s ruskim korištenjem artiljerije i drugih oružja na ciljevima koji nemaju veze s ukrajinskom vojskom, stoji u izvješću. Većina civilnih žrtava uzrokovana je korištenjem eksplozivnog streljiva, uključujući granatiranje, višecijevne bacače raketa, projektile i zračne udare, objavio je OHCHR.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...