Ususret večerašnjoj Dori prisjetili smo se skandala koji su obilježili ovo natjecanje

Iako je po mnogima Dora poprilično dosadnjikavo natjecanje (pogotovo u posljednje vrijeme), tijekom godina su se tu ipak događali neki dosta zanimljivi skandali.

Prisjetimo se nekih.

Dora je svoje ime dobila 1995. godine kada je pobjedu odnijela pjesma Nostalgija u izvedbi Magazina i Lidije. Međutim nastao je kaos kad se pokazalo da je Magazin dobio samo dva boda iz studija svog rodnog grada, Splita. Dvoranom se tad prolomio smijeh. Do tada, žiri se javljao iz 11 gradova, međutim u ovom izdanju broj gradova se povećao na 20. Svaki žiri je imao šest članova.

Kad je 1999. godine Doris Dragović s Marijom Magdalenom odnijela pobjedu, mnogi konkurenti nisu joj htjeli čestitati na pobjedi. Domaći mediji tad su prenosili da drugi pjevači nisu htjeli ni pružiti ruku Doris koja je te godine otišla predstavljati Hrvatsku u Izrael.

Vanna je pobjedu na Dori 2001. odnijela u devetom mjesecu trudnoće, što nekima nije baš sjelo. Komentiralo se na sve strane da je pobjeda “namještena” upravo zbog Vannine trudnoće i “dobre priče” koja bi se mogla prodati preko toga. “Da je Vanna rodila na pozornici, pobijedili bismo”, rekao je kasnije Tonči Huljić, nakon njenog nastupa na Eurosongu.

Kad je 2011. pobjedu na Dori odnijela nepoznata Daria Kinzer, Jacques je svoje nezadovoljstvo odlučio iznijeti javno, putem službenog dopisa, te optužio organizaciju za tehničke nepravilnosti.

– Moja istina vezana je isključivo uz tehničke nepravilnosti i, vjerujem, nenamjerne organizacijske propuste koji su mi onemogućili ravnopravno nadmetanje te potaknuli poklonike moje glazbe da sumnjaju u regularnost završnog telefonskog glasovanja. Nadam se da će ekipa Dore uvažiti neke od mojih primjedaba i možda dogodine unaprijediti sustav za glasovanje, požalio se.

– Naime, još tijekom glasovanja u superfinalu, počeli su meni i mojem timu putem mobitela, elektroničke pošte i društvenih mreža pristizati brojne poruke nezadovoljstva zbog nemogućnosti glasovanja, bilo putem poziva ili SMS-a, za mene i moju izvedbu. Ne radi se ovdje o nekoliko pritužaba, već o stotinama poruka (dio njih donosim u privitku) koje sve govore o sličnom problemu, a taj je da moja publika u većini pokušaja nije uspjela ubilježiti svoj glas. Dopustit ćete da primijetim kako to nije pošteno ni prema meni, kao ni prema kojem drugom izvođaču ukoliko je imao istih problema, tvrdio je.

Inače, Jacques je na Dori izveo pjesmu Stotinama godina, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...