ABA liga postaje cirkus, suci ispraznili dvoranu, Zadar poražen!

U 23. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u dramatičnoj završnici izgubili od Igokee m:tel rezultatom 67:68 (22:21, 16:20, 13:14, 16;13). U utakmici koju je obilježilo pražnjenje dvorane zbog ekscesa na tribinama Zadar je izgubio još jednu utakmicu u posljednjim sekundama, ovog puta ne iskoristivši posljednji napad.

Najveća nepoznanica uoči utakmice bila je hoće li igrati Luka Božić, koji je sve do jučer trenirao po individualnom programu. Trener Zadra Danijel Jusup postavio ga je u prvu petorku, a unatoč nešto nesigurnijem ulasku i njega i ostatka momčadi, kako je utakmica odmicala bio je sve bolji. Pri rezultatu 11:13 Zadar je napravio prvu veću seriju 9:0. Jovanović je odgovorio zonom koja je dala neke rezultate, a kako Zadar nije uspio spriječiti Igokein napadački skok do kraja četvrtine sačuvao je tek minimalnu prednost 22:21.

Trica Čampare bilo je sve što je Zadar napravio u prve četiri minute druge četvrtine. Gosti su brzo preuzeli kontrolu nad utakmicom, obranom oduzimali Zadru prostor za dolazak do šuta i poveli 25:30. Kada je utakmica ušla u kolotečinu, pri rezultatu 31:33 zakuhalo se na relaciji suci – navijači. Najprije su suci zatražili izbacivanje jednog mlađeg navijača zbog neprimjerenog skandiranja. Nakon dugog uvjeravanja predstavnika kluba mladić je izašao uz asistenciju zaštitara, što je dovelo do negodovanja i skandiranja ostatka dvorane. U prvoj sljedećoj akciji jedan je predmet završio na glavi trenera Danijela Jusupa, zbog čega su suci tražili pražnjenje cijele dvorane! Nakon više od pola sata stanke odigrale su se još dvije minute, a na novi odmor otišlo se na 38:41.

U nekošarkaškoj atmosferi nastavka gosti iz Laktaša osjećali su se kao na svome terenu. Ponajbolji pojedinac susreta Nenad Tanasković odigrao je nekoliko uspješnih akcija, Jošilo je pogodio tricu i odveo Igokeu prvi put na 11 razlike (40:51). Zadar se još jednom vratio tricama i ostavio nadu za posljednju četvrtinu (51:55).

Dugo je Zadar na 58:59 probijao psihološku granicu, dok ju nije probio Lakić na polovici posljednje četvrtine. Ušlo se u dramu na završetku, Zadar je imao nekoliko napada za odlazak na 3 ili 4 poena razlike, ali je Igokea ta koja je 24 sekunde prije kraja došla u minimalno vodstvo slobodnim bacanjem. Osam sekundi prije kraja Božić pogađa svoja dva bacanja, Tanasković uzvraća istom mjerom za 67:68, a Zadar u pet sekundi ne uspijeva organizirati više od teškog pokušaja Drežnjaka za novi poraz.

KOMPLETNA STATISTIKA

– Čestitam Igokei na pobjedi, bili su prisebniji u završnici. Mi smo tek zadnju četvrtinu odigrali obranu kako smo trebali od početka. Ušli smo mekano, nije mi se svidio tonus, lagano smo primali poene i u tom dijelu su dobili samopouzdanje. Kasnije smo imali priliku i pobijediti, valjda nam je ponestalo i snage, bila je to druga utakmica u tri dana na pola koš, to frustrira, ali moramo raditi dalje. Plan za zadnji napad je bio da Božić na brzinu da koš, veća je pogreška bila obrana zadnjeg napada, kada smo u tri sekundi napravili faul.

rekao je nakon utakmice trener Zadra Danijel Jusup.

– Čestitam mojoj momčadi na pobjedi, ali i Zadru na cijeloj sezoni, kao i treneru Jusupu koji radi fenomenalan posao s ovim momcima pored svih problema. Za mene je on kako god završi liga jedan od najboljih trenera u ligi. Bili smo bez dva bitna igrača, puno se osjetilo, mladi su iznijeli utakmicu. Nismo pronalazili pravi način za rješavanje nekih situacija, na kraju smo promašili dosta penala i pogodili ta dva. Ružna posljednja četvrtina, ali pripala je nama. Nadskakali smo Zadar, to je bio jedan od ključeva pobjede, rekao je Vladimir Jovanović, trener Igokee.

Najbolji igrač Zadra bio je Luka Božić, koji je postigao 18 poena (8 sk, 9 as), a kod gostiju Nenad Tanasković, koji je u 23 poena ugradio i ona dva najvažnija iz slobodnih bacanja pet sekundi prije kraja.

U sljedećem kolu u petak Zadar u Zagrebu gostuje kod Cibone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...