Bankari: Hrvati sve manje plaćaju gotovinom

Recesija u Hrvatskoj i eurozoni nije izgledna, a ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu služe kao štit, rekli su predstavnici hrvatskih banaka danas na konferenciji Money Motion.

Bankari su komentirali mogući dolazak recesije, no svi su se složili da ona ne prijeti Hrvatskoj.

Ulazak u eurozonu i Schengen samo je ojačao otpornost na recesiju i pružio svojevrstan štit, složili su se sudionici.

Dodali su da Hrvatska nema veliku stopu inflacije u usporedbi sa zemljama koje nisu u eurozoni.

Kamatne stope će rasti

U raspravi su sudjelovali direktorica Raiffeisen Banka Liana Keserić, direktor OTP Banka Croatia Balazs Bekeffy, glavni operativni direktor PBZ-a Draženko Kopljar i direktor Addiko Bank Hrvatske Matko Žižek.

Također, rekli su da će kamatne stope rasti, no da nema pretjeranog razloga za brigu od velikog rasta.

Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek održala je panel o tome jesu li centralne banke vođe ili samo promatrači promjene navodeći da će se centralne banke privikavati modernim vremenima i brzom razvoju tehnologija.

Rekla je da jedan od načina privikavanja tehnologijama je “odbacivanje” gotovine u zamjenu za kartična plaćanja.

– Korištenje gotovine se iz godine u godinu smanjuje, tako da smo 2022. godine imali 59 posto transakcija plaćenih gotovinom, a Europska komisija (EK) nastoji uvriježiti digitalno plaćanje u svakodnevne živote građana, rekla je.

Pada plaćanje gotovinom

Plaćanje gotovinom palo je za 20 postotnih poena od 2016. godine kada je postotak plaćanja gotovinom iznosio 79 posto. U 2019. godini postotak je pao na 72 posto, a sada je na 59 posto, piše na stranicama Europske centralne banke.

Također, rekla je da EK nastoji oformiti jedinstveni digitalni identitet građana EU kojim bi bili prisutni ne samo u digitalnom okruženju već i u financijskom.

Digitalna valuta središnje banke je budućnost koja već sada dolazi do izražaja u raznim zemljama gdje centralne banke nastoje pomoći građanima, rekla je.

Konferencija se ove godine održava prvi put. Organizatori su tvrtke Ubik, Monri Payten, MasterCard i Asee, a pokrovitelj Grad Zagreb. Posjetitelji tijekom dva dana imaju priliku poslušati više od 65 stručnjaka iz bankinga, paymenta, techa i kriptovaluta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...