Čepovi koji mijenjaju život: Pridružimo se svi akciji skupljanja čepova i pomognimo onima kojima je to najpotrebnije

Kad ste zadnji put razmišljali o čepovima? Čepovi su nekakvi mali predmeti koji nam služe za zatvaranje boca, ali često završe u smeću bez da im pridajemo važnost. Međutim, možda je vrijeme da promijenimo tu perspektivu.

Zadarska je tvrtka Čistoća još 2016. godine pokrenula akciju skupljanja čepova. Akcija je trebala trajati tjedan dana, no vrijeme prolazi, a interes za nju ne prestaje pa se tako uzastopno provodi sve ove godine. Razlog skupljanja čepova je donacija Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovcu, koja ih iskorištava za nabavu skupih lijekova potrebnih za liječenje oboljelih.

ZAŠTO BAŠ ČEPOVI?

Čepovi su napravljeni od plastike, a njihova prodaja na tržištu pomaže u financiranju Udruge. Tako se od jedne stvari dobiva dvostruka korist: recikliranje i pomoć oboljelima. Svaki čep koji se skupi je korak bliže u spašavanju života oboljelih od teških bolesti, a također se smanjuje količina otpada koji završava na deponijima.

To je još jedan dokaz kako se malim postupcima može ostvariti velika promjena u društvu i okolišu – čep po čep.

SITNE AKCIJE ZA VELIKE PROMJENE

Često se osjećamo nemoćni pred velikim izazovima s kojima se susrećemo, ali ovaj projekt nas podsjeća da naši doprinosi mogu biti vrlo značajni. Bilo da sakupljamo čepove iz svog kućanstva, radnog mjesta ili zajednice, svaki komad koji se donira konkretna je pomoć oboljelima.

Upravo stoga ova akcija nije hvalevrijedna samo po pitanju ekologije i humanosti, već djeluje motivirajuće na zajednicu te se iz tog razloga i nastavlja iz godine u godinu.

SKUPLJAŠ LI IH I TI?

Jednostavno ne postoji argument protiv pridruživanja ovoj jedinstvenoj inicijativi.  Sve što trebamo učiniti je prikupiti čepove iz svoje okoline i donijeti ih na mjesta predviđena za njihovo sakupljanje, a to su spremnici za plastične čepove postavljeni na ulazu u upravnu zgradu Čistoće d.o.o. (Stjepana Radića 33) i poslovnici Društva na Poluotoku (F. Grisogona 17). Također, čepovi se mogu donijeti u reciklažna dvorišta u Diklu i Gaženici.

Uz malo truda i angažmana možemo učiniti razliku. Pridružimo se svi akciji skupljanja čepova i pomognimo onima kojima je to najpotrebnije. Svaki čep je važan, a zajedno možemo promijeniti svijet nabolje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...