Danas u svemir polijeće prva 3D isprintana raketa, lansiranje možete pratiti uživo

Američka svemirska tvrtka Relativity Space planira danas s Cape Canaverala na Floridi lansirati 3D isprintanu raketu Terran 1, preskačući pritom planirana testiranja i krećući ravno prema orbiti.

– Terran 1 će biti najveći 3D isprintani objekt koji će pokušati letjeli u orbiti, rekao je glasnogovornik kompanije. Raketa je visoka oko 35 metara, što je čini jednom od najmanjih orbitalnih raketa, a 85 posto mase je napravljeno pomoću 3D printera, prenosi Index.

Može u Zemljinu orbitu prenijeti do 1250 kilograma, a tvrtka po letu naplaćuje 12 milijuna dolara. Za usporedbu, SpaceX-ova raketa Falcon 9 može u svemir podići više od 22.000 kilograma, što košta oko 67 milijuna dolara po letu.

Terran 1 tijekom probnog leta neće nositi nikakav teret. Ako stigne u svemir, let će se smatrati uspješnim. Tvrtka je odlučila preskočiti posljednji planirani test – statičku vatru, u kojoj se raketni motori pale dok je raketa pričvršćena za tlo – te odlučila odmah krenuti s lansiranjem.

Cilj kompanije Relativity Space je, kako sama navodi, omogućiti izgradnju industrijskog društva na Marsu, no raketa Terran 1 je premalena da stigne do Crvenog planeta. Mada je dizajnirana za prijenos malih satelita u orbitu, primarno treba poslužiti kao manji prototip za 66 metara visoku raketu Terran R, koju tvrtka namjerava lansirati 2024. godine.

Planirano je da se raketa Terran R može u potpunosti ponovno koristiti i nositi do 20.000 kilograma. Osim lansiranja većih satelita u orbitu oko Zemlje, Relativity Space navodi kako će Terran R ponuditi kupcima svemirsku letjelicu sposobnu povesti misije između Zemlje, Mjeseca i Marsa.

Kao što smo već spomenuli, 85 posto mase rakete Terran 1 napravljeno je pomoću 3D printera, ali tvrtka navodi kako pri budućim letjelicama namjerava povećati taj udio na 95%. Terran 1 koristi metan kao pogonsko gorivo, a tekući kisik kao oksidans.

– Što se tiče uspješnosti leta, bit će velika prekretnica ako se raketa sigurno odvoji od platforme, preleti iznad oceana i prođe točku Max-Q. Max-Q je točka u kojoj su najveća strukturna opterećenja na letjelici, što je čini jednom od najizazovnijih faza leta. Ako dođemo do niske Zemljine orbite, to će biti pun pogodak, kazali su iz kompanije Relativity Space za Space.com.

Tvrtku Relativity Space sa sjedištem u Kaliforniji osnovali su 2015. Tim Ellis i Jordan Noone. Obojica su radili u Blue Originu, s tim da je Noone bio zaposlen i u SpaceX-u. Lansiranje rakete Terran 1 kreće u 19 sati, a cijeli događaj možete pratiti ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...