Dani djece s teškoćama u razvoju na Sveučilištu:  Inkluzivno društvo moramo graditi zbog osoba s invaliditetom, ali i nas samih

Na Sveučilištu u Zadru danas je, u okviru manifestacije „Dani djece s teškoćama u razvoju“,
koju organizira Odjel za zdravstvene studije, održan stručni panel na temu „Inkluzija djece s
teškoćama u razvoju i njihovih roditelja“.

“Uključi me … i ja mogu” – moto je ove manifestacije za koju na odjelu vjeruju da će se
dogodine proširiti cijelom domovinom. Takav moto stavlja naglasak na jačanje društvenih
kapaciteta za inkluzivno djelovanje i ostvarivanje najviših potencijala djece s teškoćama u
razvoju i njihovih roditelja.

– Veseli činjenica da su u relativno kratkom roku imamo prigodu ugostiti niz aktivnosti posvećenih radu s najugroženijim skupinama. Također me veseli činjenica da i mi sami u svakom od ovih događanja imamo mogućnost predstaviti rezultate rada naših djelatnika i angažirati ih na dodatnim aktivnostima potpore, rekao je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

U stručnom panelu održana su predavanja i rasprava u kojoj su sudjelovali Marija Ljubičić s Odjela za zdravstvene studije, ravnateljica Osnovne škole Voštarnica Irena Dukić, Matilda Nikolić Ivanišević s Odjela za psihologiju, predsjednica Udruge za autizam Ana Šare, ravnateljica za pružanje usluga u zajednici Mocire Jelena Milin, Višnja Čirjak iz kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije, Božica Dušević Jordan iz DV Latica, Jadranka Bubić iz Privatne edukacijsko- rehabilitacijske prakse Senzo, predsjednica Cukrića Doris Bailo i predsjednica Udruge Down sindrom Zadar Suzana Periša. Istaknuto je da 15 posto osoba u Hrvatskoj ima invaliditet, a u Zadarskoj županiji je 2.400 djece s teškoćama u razvoju.

– Takva djeca nekada su isključena iz društva te je naša obveza izgraditi inkluzivno društvo, a to znači pružanje jednakih prilika, pristup obrazovanju, zaposlenju, kulturi, znači boriti se protiv diskriminacije osoba s invaliditetom. Stvarajući inkluzivnu zajednicu svi imamo koristi, osobe s invaliditetom mogućnost da iskoriste svoje potencijale, a društvo raznolikost i bogatstvo koji dolaze s različitim iskustvima, istaknula je Marijana Matek Sarić.

Dani djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja nastavljaju se već sutra kulturno- zabavnim programom pod nazivom “Možemo i hoćemo” u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom u 18 sati. U njemu nastupaju djeca s teškoćama u razvoju i djeca urednog razvoja, čime se želi poslati poruka inkluzije uz druženje i zabavu svih nazočnih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...