Koliko zarađuju iznajmljivači apartmana? Zadranka otkrila istinu: “Mogu si dati plaću od 1.200, 1.300 eura svaki mjesec”

Hrvatska je već godinama top destinacija za strane turiste koji svake godine u sve većem broju pohode lijepu našu. S obzirom na činjenicu da je u Hrvatskoj tri puta manje hotelskih nego apartmanskih soba (razlika je i više od tri puta u korist potonjih), većina turista smještaj će naći upravo u privatnom smještaju.

Ipak, nisu svi apartmani jednako profitabilni. Da bi posao uspio treba se pokloniti puno faktora. Najvažniji su lokacija i opremljenost apartmana. U posljednje vrijeme sve više ulaže i u marketing kako bi se upravo vaš apartman istaknuo u moru istih, pa treba računati i na te troškove.

Najbolje je kupiti stan ili kuću u centru grada ili blizu neke atraktivne plaže i zarada bi u teoriji trebala biti zagarantirana. Ekonomija kaže kako bi povrat na ulaganje trebao biti barem pet posto, kako bi investicija bila isplativa. A je li tako u Hrvatskoj?

Dveno.hr za primjer je uzeo stan u centru Zadra od 30 metara kvadratnih. Trenutačno se za jedan takav stan na jednom našem popularnom oglasniku traži 120 tisuća eura. Riječ je o stanu u kojem se može napraviti apartman s dva glavna i dva pomoćna kreveta (kauč na razvlačenje). Prosječna cijena najma za jedan takav lijepo uređen apartman se kreće oko 130 eura po noćenju u presezoni, dok je u srcu sezone teško naći nešto ispod 200 eura. Od te cijene treba oduzeti troškove režije, održavanja, državna i lokalna davanja na koje odlazi minimalno 25 posto i to u slučaju ako se sami brinete za iznajmljivanje i sami čistite apartman.

Marta iznajmljuje dva stana od tridesetak kvadrata u centru Zadra i kaže kako od iznajmljivanja može pristojno živjeti.

“Otvorena sam cijelu godinu pa iznajmljujem i zimi, kada su drugi uglavnom zatvoreni. Rekla bih kako mi na troškove ode između 25 i 30 posto zarade svake godine. Kad se sve izračuna, sebi mogu dati plaću od 1.200, 1.300 eura svaki mjesec. Sama sve radim, perem, čistim, dogovaram bukinge i sređujem papirologiju”, kaže Marta.

Ako kupite stan za 120 tisuća eura, svake godine ćete trebati zaraditi barem osam tisuća eura kako biste nakon svih troškova imali povrat od pet posto godišnje. Ako uzmemo da je prosječna cijena apartmana za cijelu godinu 150 eura na noć kroz cijelu godinu to znači da biste za povrat novca trebali iznajmljivati taj apartman 53 dana u godini. Gledajući te podatke, nije ni čudno zašto je Hrvatska postala zemlja rentijera.

Važno je napomenuti kako ta računica vrijedi za apartmane u centru turističkih gradova koji su dobro povezani, uglavnom avionskim linijama, sa zemljama zapadne Europe i gdje turistička sezona ne traje samo od 15. lipnja do 1. srpnja, već od Uskrsa do 1. listopada. U manjim mjestima gdje su cijene apartmana niže i sezona traje kraće, teško je postići te brojke osim ako nemate veći broj apartmana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...