Kulturni i zdravstveni projekti u Preku; Tvrđava sv. Mihovila pred sanacijom i povratkom u izvorni oblik, dron će dolaziti po uzorke krvi

Dvije sjajne vijesti stižu s iz mjesta Preko na otoku Ugljanu.

Obnova tvrđave sv. Mihovila

Mjesto s kojeg seže najfascinantniji pogled na grad, zaleđe i susjedne otoke, tvrđava sv. Mihovila na Ugljanu uskoro bi trebala biti sanirana i vraćena u svoj izvorni oblik.

Utvrda je sagrađena na 263-metarskom brdu iznad Preka, oko samostana i crkve sv. Mihovila iz 1203.

U sedam stoljeća dugoj povijesti nekoliko puta je razarana i obnavljana.

Kada se iz kaštela na susjedno brdo premjestio veliki antenski stup, bio je to prvi korak u realizaciji projekta obnove.

Osim crkve i samostana sv. Mihovila, unutar kaštela nalazile su se građevine namijenjene vojnoj posadi.

U sklopu obuhvatnih istraživanja, arheolozi su na ovom mjestu pronašli ostatke kapetanove kuće koja vjerojatno datira iz 1400. godine.

Njezine tragove uz južni zid kaštela, nasuprot glavnom ulazu, ranije je uočio zadarski povjesničar umjetnosti Ivo Petricioli.

Jure Brižić, načelnik Općine Preko smatra kako će nakon obnove tvrđava postati neizostavan dio turističke ponude našeg kraja.

Pridonijet će promociji kulturne baštine te razvoju kulturnog i aktivnog turizma.

Napravili smo sve potrebne građevinske dozvole što se tiče obnove sv. Mihovila i javili se na natječaj Ministarstva turizma. Nadamo se pozitivnom odgovoru. S iznosom od 4 i pol milijuna eura koji je prijavljen, tvrđavu bi stavili u njezinu pravu funkciju, vratili njezin izvorni oblik, napravili arheološka istraživanja do kraja i onda bi uistinu imala svoju svrhu u turizmu. Napravljena je studija po kojoj je samoodrživa i ta cijela priča definitivno ide u prilog i gradu Zadru koji u tom slučaju imao još jednu točku, posjetiteljski centar za turiste. Uz sve nacionalne parkove i kulturna dobra u drugim mjestima i općinama. U tih 20, 30 kilometara oko nas turist se može zadržati nekoliko dana, što je pogotovo važno i pred i post sezoni. Tvrđava sv. Mihovil jedinstvena je u našoj županiji, jer kad dođete na nju imate prekrasan pogled na cijeli Zadar, Ravne Kotare, Velebit, za burnog vremena čak i na Italiju, kazuje Brižić.

Adut otoka Ugljana koji je brodskim linijama dostupan za svega 20 minuta vožnje, sagrađen je u 13. stoljeću od strane Mlečana.

U 20. stoljeću više puta bila je bombardirana jer se u njoj nalazio odašiljač.

Budući da je narušavao njezinu srednjovjekovnu ljepotu, on je nedugo premješten i time su otklonjene zadnje prepreke kako bi građevina zasjala u punom potencijalu.

Načelnik nam pojašnjava što znači njezin povratak u izborni oblik.

U onaj kakav je imala prije Drugog svjetskog rata. Tada je najviše nastradala, više puta je granatirana. Napravit će se tri kule, obnovit će se zidine koje su stradale, čak i u Domovinskom ratu. Ima par rupa koje su kritične i srećom nema nekih potresa, ali da se ne daj Bože dogodi potres poput onog zagrebačkog, baš danas je godišnjica, jedan dio bi se sigurno srušio. Tako da, trebat će se učvrstiti i gore napraviti kruna koja je prije bila po cijelim zidinama. Nakon toga će se moći i prošetati jednim dijelom zidina, upoznaje nas Brižić.

Tvrđava sv. Mihovila Općini Preko prepuštena je na 30 godina. Njezin vlasnik je Republika Hrvatska, a budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, država ga ne može darovati nego dati na korištenje.

Revolucija na nebu – dron će dolaziti po uzorke krvi u Preko

Službeno ulazimo u razdoblje revolucije na nebu.

Terenski robot, točnije dron vrijedan 70 tisuća eura kojeg nabavlja Opća bolnica Zadar, prevozit će krv pacijenata iz Preka do laboratorija na kopnu.

Jure Brižić, načelnik Općine Preko kazuje nam kako je svako podizanje kvalitete zdravstvene zaštite pohvalno.

– Našim stanovnicima je to benefit, pogotovo što će sada krv moći vaditi pet puta tjedno, a do sada su to mogli napraviti samo jednom u svojoj ambulanti. Za sve izvanredno morali su ići u Zadar. S dronom ćemo definitivno izbjeći taj tramak odlaska u Zadar. Biti će to olakšanje za pacijente, ali i liječnike koji će se rasteretiti, jer neće imati onaj jedan dan u tjednu kada im je gužva i navala. Pohvalno od Opće bolnice koja je pokrenula taj projekt. Koliko imamo saznanja, oni su sada u ishođenju raznih dozvola za letenje i svega ostalog što treba biti zadovoljeno. Dron će navodno imati svoje dvije platforme, jednu u Zadru, drugu na otoku. Sam doleti u Preko, ostavimo mu kutiju s uzorcima krvi, on je vrati nazad u grad i eto, krv je u bolnici za deset minuta. Nadamo se da će funkcionirati, kaže nam Brižić.

I sam načelnik se simpatično nasmijao na spomen male bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje koja će biti u službi Prečana. Zanimalo nas je kako otočani komentiraju dolazak tehnologije 21. stoljeća i jesu li skeptični. Ako ćemo se i sami našaliti, hoće li ga prihvatiti kao ravnopravnog člana bodulske zajednice?

– Nama je svima to sada malo neobično, s obzirom na to da je riječ o nečemu potpuno novom. Malo smo skeptični zbog ružnog vremena i puhanja. Dosta vremena puše nekakav vjetar, bilo jugo, bilo bura, maestral preko ljeta…  Ne znamo kako će to funkcionirati, ali treba krenuti. Čini mi se da su već odradili probu s poštom ili tako nešto i to je funkcioniralo. Kako će biti s krvlju, ne znam. Mislim da ćemo morati za prvi put u epruvetice staviti nekakvu tekućinu, ako slučajno padne da ne bude velike štete, da ljude ne bi zvali drugi put da vade krv. Šalim se, naravno, kroz smijeh će Brižić.

Transport krvi trenutno funkcionira tako da komunalni redar pokupi uzorke iz ambulanti, torbu s krvi stavlja na trajekt kojeg u Zadru dočeka vozilo Opće bolnice Zadar. Praznu torbu morskim prijevozom vraćaju nazad i ona je spremna za sljedeći tjedan.

– To za sada funkcionira dobro, ali je problem taj vremeni period koji je dosta dug. Oni krenu kupiti krv u 8.30, dok krv dođe u Zadar bude već 10 sati. Taj dio je problem, kao i samo mućkanje, to se ne može spriječiti budući da se ide autom i trajektom. Dron bi bio stvarno dobro i revolucionarno rješenje. Kako će funkcionirati vidjet ćemo u budućnosti, zaključuje Brižić.

Nepotopiva brodica hitne službe na usluzi otočanima 

Zdravstvena zaštita stanovništva na otocima otežana je zbog specifičnih demografskih i zemljopisnih obilježja te loše prometne povezanosti.

Mir, tišina i nestvarna ljepota sinergije čovjeka i mora, nisu dovoljni razlozi da bi obitelji gradile svoj život na otocima.

Primarni razlog iseljavanja, uz nedostatak kvalitetnih radnih mjesta, upravo je neadekvatna zdravstvena zaštita.

Žitelji zadarskog arhipelaga napokon mogu odahnuti.

Jedna od šest SAR brodica za hitne medicinske intervencije na otocima, 15-metarsko nepotopivo plovilo, namijenjena je našem području.

Po bonaci plovi brzinom od 41,7 čvorova, valove savladava brzinom od 35 čvorova, a ukoriti može i podivljalo more. Na nevremenu se kreće brzinom od 15 čvorova.

Praktično je nepotopiva.

Nepotopivost je njezina glavna karakteristika. Ako se prevrne, ponovo se uspravlja, a u kabinu ne ulazi ni kap vode.

Moći će primiti tri člana posade i devet osoba, a osim za hitne slučajeve ove će brodice biti korištene i za traganje i spašavanje na moru.

Marko Kolega, pročelnik za zdravstvo Zadarske županije pozdravlja ovaj potez.

– Dolazak brodice sigurno je jako važan, jer ona je namijenjena isključivo za hitni prijevoz pacijenata. Opremljena je sa svom opremom i nadamo se da će na taj način podići broj intervencija unutar zlatnog sata. Do sada smo bili osuđeni na, pod navodnicima, posuđivanje brodica od Lučke kapetanije, a ovo je brodica koja će biti namijenjena samo za ovu svrhu, kazuje.

U potpunosti je opremljena medicinskom opremom i uređajima za siguran prijevoz hitnih pacijenata.

Medicinski dio posade osiguravaju zavodi za hitnu medicinu jedinica područne samouprave za područje u kojem se nalazi, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno Lučke kapetanije, nemedicinski dio posade.

Njezina dužina je 15 metara, postiže punu brzinu u roku od pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva.

Izgrađena je od aluminijske legure i moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru.

Brodica povećava mogućnost preživljavanja pacijenata od 30 do 50 posto. Najvažnije, poštuje načelo čarobnog vremenskom okvira koji određuje hoće li pacijent živjeti ili umrijeti, takozvanog “zlatnog sata”.

– To znači da svi pacijenti unutar sat vremena dolaze do bolnice, pojašnjava pročelnik.

U Hrvatskoj su napokon ostvareni i preduvjeti za objavu postupka javne nabave i uspostavu hitne helikopterske medicinske službe do početka 2024. godine.

– Koliko bi to donijelo jednoj ovako razvedenoj otočkoj županiji kao što smo mi, nisam siguran. onda bi na svakom otoku trebao biti heliodrom, pa prijevoz do heliodroma i tako dalje. mislim da taj helikopter puno više dolazi do značaja kod prometnih nesreća, smatra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...