Ministarstvo: “Nastavnicima nećemo platiti za nacionalne ispite, to spada u radni dan”

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poručilo je da se sudjelovanje učenika na nacionalnim ispitima tretira jednako kao redovno sudjelovanje na nastavi, koja je nastavnicima plaćena u skladu s propisima, te nema potrebe za dodatnim plaćanjem ako se odvija u okviru osmosatnog radnog vremena.

Odgovor je to iz Ministarstva Hini na upit hoće li sudjelovanje u provedbi nacionalnih ispita nastavnicima biti dodatno plaćeno, nakon što je sindikat Preporod poručio da njihova provedba nije smjela početi dok nije poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad ispitnih koordinatora i učitelja koji će dežurati.

Obavijest o ispitu poslana je na vrijeme

Ministarstvo znanosti i obrazovanja podsjeća da je provedba nacionalnih ispita u hrvatskom obrazovnom sustavu regulirana s više propisa, u prvome redu Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Tamo se, ističu, navodi da se nacionalni ispiti provode radi unapređenja kvalitete odgojno-obrazovne djelatnosti te su škole obvezne koristiti rezultate nacionalnih ispita radi trajnog unapređenja svoga rada.

Među ostalim, Ministarstvo navodi da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja obavijest o provedbi nacionalnih ispita ravnateljima škola poslao lani 7. rujna.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, školski kurikulum donosi školski odbor do 7. listopada tekuće školske godine na prijedlog učiteljskog vijeća. Dakle, obavijest o provedbi ispita poslana je na vrijeme kako bi provedba nacionalnih ispita mogla biti planirana i uvrštena u školske kurikulume, ističu iz MZO-a.

– Prema Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi postoji obveza najave pisane provjere znanja najmanje mjesec dana prije same provjere. Budući da se nacionalni ispiti pišu sad u ožujku, a najavljeni su lani u rujnu zahtjevi iz oba navedena propisa su ispunjeni, navodi MZO.

Nacionalni ispiti se tretiraju jednako kao redovna nastava

Što se tiče Uputa za provedbu ispitivanja, navode objašnjenje koje proizlazi iz Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi – nacionalni ispiti oblik su vrednovanja te kao i drugi oblici vrednovanja spadaju u dio poslova koje škole obavljaju na osnovi javnih ovlasti (članak 3. Zakona).

– Nadalje, osnovnoškolsko obrazovanje obvezno je za sve učenike u RH (članak 4. Zakona), a roditelji učenika dužni su brinuti se da učenik redovito izvršava obveze te u primjerenom roku javiti razlog izostanka učenika (članak 136. Zakona).

Slijedom svega navedenog, sudjelovanje učenika na nacionalnim ispitima kao obliku vanjskoga vrednovanja reguliranog važećim zakonima i pravilnicima, tretira se jednako kao redovno sudjelovanje na nastavi koja je svakom nastavniku plaćena u skladu s propisima te nema potrebe za dodatnim plaćanjem ukoliko se odvije u okviru 8-satnog dnevnog radnog vremena, stoji zaključno u odgovoru MZO-a.

Sindikat: Ispiti trebaju biti na neradni dan, a zatim i plaćeni

Iz sindikata Preporod jučer su u priopćenju podsjetili da su prosvjetne vlasti, uz prethodni dogovor sa sindikatima, iste ili slične poslove u okviru probne državne mature lani platile.

Smatraju i da bi prosvjetne vlasti u suradnji s NCVVO-om trebale učiniti sve kako ubuduće nastava ne bi bila žrtva provođenja nacionalnih ispita, a to se, kažu, može postići jedino tako da se ispiti održavaju u nenastavnim danima.

Pozvali su prosvjetnu vlast da odmah, a svakako kroz naredna tri tjedna koliko će se odvijati nacionalni ispiti, pokrene dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja ovih pitanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...