Cestitka_Uskrs

Ova tri simptoma se javljaju mjesec dana prije srčanog udara

Mjesec dana uoči kobnog srčanog udara javljaju se tri simptoma, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u „The Lancet Public Health”. Naime, znaci upozorenja prođu neopaženo kod jednog od šest smrtnih slučajeva od srčanog udara u Engleskoj.

Srčani udar s blažim simptomima može se predvidjeti

Srčani udar je stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i brz odgovor, kako bi se ograničila razina oštećenja koje se može nanijeti srčanom mišću. Nažalost, neki srčani udari imaju suptilnije simptome i stoga se mogu predvidjeti. Studija objavljena u The Lancet Public Health ukazuje da se ovo događa s razornom učestalošću u Velikoj Britaniji, s određenim simptomima koji se previđaju do mjesec dana prije smrti od srčanog udara.

U ovom istraživanju, sudjelovalo je 446.744 pacijenata koji su od 2006. i 2010 boravili u bolnici zbog srčanog udara, kao i povijest hospitalizacije svih 135.950 smrtnih slučajeva od srčanog udara. Evidencija je sadržavala podatke o tome jesu li pacijenti koji su umrli od srčanog udara bili primljeni u bolnicu u posljednja četiri tjedna i ako jesu, jesu li znaci srčanog udara zabilježeni kao glavni uzrok prijema (primarna dijagnoza), pored glavnog razloga (sekundarna dijagnoza), ili uopće nisu evidentirani, donosi N1.

Od 135.950 pacijenata, koji su umrli od srčanog udara, oko polovina je umrla bez prijema u bolnicu u prethodna četiri tjedna, a oko polovina je umrla u roku od četiri tjedna nakon što su bili smješteni u bolnicu. Otkriveno je da je 21.677 ili jedan od šest pacijenata, koji su umrli od srčanog udara, bilo hospitalizirano tijekom prethodnih mjesec dana, ali simptomi srčanog udara nisu spomenuti u njihovoj bolničkoj evidenciji, piše City Magazine.

Nesvjestica, otežano disanje i bol u grudima najavlju srčani udar mjesec dana ranije.

Glavni simptomi srčanog udara su:

-neugodan pritisak ili osjećaj punoće u grudima
-bol u sredini grudnog koša koji traje duže od nekoliko minuta i doživljava se kao stezanje

-širenje bolova u ramenima, rukama i vratu
-zamućen vid (naglo zamračenje vida) i nesvjestica
-osjećaj mučnine i nedostatka zraka

Autori studije naveli su da postoje određeni simptomi, kao što su nesvjestica, otežano disanje i bol u grudima, koji su bili očigledni mjesec dana prije smrti kod nekih od ovih pacijenata, ali liječnici možda nisu bili svjesni činjenice da su upravo ti znaci signalizirali predstojeći smrtni ishod od srčanog udara, vjerojatno zato što u to vrijeme nije bilo očiglednog oštećenja srca.

Ovi rezultati pokazuju da su mogući znaci predstojećeg fatalnog srčanog udara možda propušteni. Istraživači su također otkrili da od svih pacijenata primljenih sa srčanim udarom, oni čiji je udar zabilježen kao sekundarni u odnosu na glavno stanje, imaju dva do tri puta veću vjerojatnos da će umrijeti u odnosu na pacijente u čijim zapisima je srčani udar naveden kao glavno stanje.

Liječnici dobro reagiraju samo kada je udar glavni uzrok prijema u bolnicu

„Liječnici su veoma dobri u liječenju srčanih udara kada su oni glavni uzrok prijema, ali ta efikasnost nije tako dobra kada su u pitanju sekundarni srčani udari ili prilikom otkrivanja blažih simptoma, koji bi mogli ukazati na smrt od srčanog udara u bliskoj budućnosti”, objasnio je glavni autor istraživanja dr. Perviz Asaria sa Imperial’s School of Public Health. Nažalost, kako kaže, u četiri tjedna nakon boravka u bolnici, skoro isto toliko smrtnih slučajeva od srčanog udara dogodi se kod ljudi za koje srčani udar nije zabilježen kao primarni uzrok, kao što se događa nakon prijema zbog srčanog udara.

Koautor studije profesor Majid Ezzati također s Imperial’s School of Public Health rekao je da se ne zna zašto se ovi simptomi srčanog udara propuštaju zbog čega će se sprovesti detaljnije istraživanje kako bi se dale preporuke za promjene. To mogu biti ažurirane smjernice za zdravstvene radnike, promjene u kliničkoj kulturi ili omogućavanje liječnicima više vremena da pregledaju pacijente i pogledaju njihove prethodne evidencije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...