Parking Zračne luke Zadar skuplji je nego u Splitu i Dubrovniku, povratna karta do Pule dvostruko je jeftinija

Žena iz Splita 5. travnja kupila je povratnu kartu na letu Croatia Airlinesa Zadar – Pula – Zadar (povratak 11. travnja) i platila ju 82 eura, ali se za glavu uhvatila kada je shvatila da će za svoj automobil (druga opcija prijevoza bila joj je teško izvediva) za 6 dana i tri sata, koliko će biti na putu, morati platiti 151 euro (1137 kuna i 71 lipu), piše Šibenski.hr.

Da nije neka greška posrijedi, uvjerili su se i sami preko parking-kalkulatora na web stranicama zadarskog aerodroma. Prvi sat parkiranja tamo stoji paprena 3,5 eura, drugi dva eura, treći 1,5 i svaki sljedeći 1 euro.

Dnevna karta ne postoji.

Zračna luka u Zadru dalmatinski je šampion u skupoći parkinga, jedne naizgled jednostavne i ne prezahtjevne usluge, pogotovo što se radi o vremenu kada turisti sa svih strana još nisu navalili i glavninu putnika čini domaći svijet.

Usporedili su ga Zadar s Dubrovnikom i Splitom, zračnim lukama s ipak osjetno većim prometom i tamo nisu naišli na ovakve cijene iste usluge, bilo da se radilo o prvom satu parkiranja (Split je na 1 euro, a Dubrovnik na 1,3 eura ili 300, odnosno skoro 350 posto manje), a pogotovo svakom idućem satu nakon proteka prva tri: on je u Zadru 1 euro, Splitu pola, a Dubrovniku samo 20 centi, pet puta manje.

Dubrovnik jedini od ove tri zračne luke ima dnevni parking i on stoji 4,6 eura. Da je nekim slučajem čitateljica letila iz Ćilipa i tamo ostavila automobil, platila bi tek nešto više od 30 eura. Priznat ćete, razlika ogromna i ne baš logična.

Tonči Peović koji je u svojoj dugoj karijeri bi na čelu zračnih luka Dubrovnik, Zagreb i Brač, u slučaju zadarske zračne luke i cjenika parkiranja Peović nije iznenađen.

– Taj aerodrom ima visoki intenzitet niskobudžetnih prijevoznika koji tamo slijeću i uzlijeću, što znači da te aviokompanije u pravilu plaćaju niže cijene usluga nego tradicionalna im konkurencija. Pokušava se namaknuti razlika iz nekih drugih prihoda i djelatnosti, što parking jest. Vi ako ste pušač, znate koliko košta šteka nekih cigareta i to neće ići u nebo. Isto tako popijete kavu i znate je usporediti, ali s parkiranjem, pogotovo elementima prvog sata i čitavog dana postoje stvari koje dovode u situaciju o kojoj govorite, a to da više košta parkirališno mjesto nego let, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...