Radili kao njegovatelji u domu za starije pa pljačkali štićenike

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim državljaninom Makedonije i trenutno nedostupnim 35-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Dogovor za počinjenje kaznenog djela “, „Teška krađa“ i „Pranje novca“.

– Sumnja se da su 29-godišnjak i 35-godišnjak, krajem srpnja 2021. godine, nakon zasnivanja radnog odnosa u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama na području Maksimira, tijekom obavljanja poslova njegovatelja iskoristili bespomoćnosti i osobito teško zdravstveno stanje te poodmaklu životnu dob štićenice ustanove te joj otuđili mobitel i bankovnu karticu. Osumnjičeni muškarci su od oštećene osobe pribavili PIN broj kartice i od kraja srpnja 2021. godine do prve polovice rujna 2021. godine s računa su u šest navrata na nekoliko bankomata podizali novac u ukupnom iznosu od 36.300 kuna.

Također se sumnja da su krajem srpnja 2021. godine koristili karticu za plaćanje u četiri navrata na dva različita prodajna mjesta u ukupnom iznosu od 198.90 kuna.

Nadalje, u namjeri da si nastave pribavljati protupravnu materijalnu koristi na štetu te iste štićenice ustanove, a da pritom i prikriju tragove kaznenog djela,  iskoristili su okolnost da je na njenom otuđenom mobitelu bila instalirana aplikacija mobilnog internet bankarstva, te su ponovno iskoristili bespomoćnost i osobito teško zdravstveno stanja i poodmaklu životnu dob, ovaj put štićenika te ustanove za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama, s kojim su u prvoj polovici kolovoza 2021. godine otišli u banku i u njegovo ime ugovorili mobilno bankarstvo.

Nakon toga, sumnja se, s računa štićenice su od kraja kolovoza do prve polovice rujna 2021. godine u pet  navrata prenijeli novčana sredstva na račun štićenika u ukupnom iznosu od 20.500 kuna. Koristeći ugovoreno mobilno bankarstvo nadalje su s računa štićenika, novčana sredstva u cilju prikrivanja ili lažnog prikazivanja nezakonitog podrijetla novca,  prebacivali na vlastite bankovne račune kao i na devizni račun 35-godišnjaka i to u cilju dodatnog prikrivanja ili lažnog prikazivanja nezakonitog podrijetla novca, izvijestila je PU zagrebačka.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 11.820 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 29-godišnjak je predan pritvorskom dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu dok se za 35-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine intenzivno traga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...