Stranke i zastupnici će dobiti više od 8 milijuna eura: HDZ-u ide najviše

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je u srijedu odluku o rasporedu sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika od 1. travnja do kraj godine, kojom im je iz državnog proračuna osigurano ukupno 6.24 milijuna eura.

Ukupno je za rad stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini u državnom proračunu osigurano 8.326 milijuna eura, s tim da su sredstva za prva tri mjeseca ove godine već isplaćena. Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja sabora pa dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u saboru.

HDZ-ovcima će za tri mjeseca biti isplaćeno 852.704 eura

Strankama će se sredstva doznačiti tromjesečno, za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja, od 1.  srpnja do 30. rujna i od 1. listopada do 31. prosinca. S obzirom na to da vladajući HDZ ima najviše zastupnika (43 zastupnika i 19 zastupnica) po tromjesečju, bit će mu ispaćeno 852.704 eura.

Slijedi oporbeni SDP, koji će iz proračuna tromjesečno dobiti 473.724 eura. Domovinski pokret dobiti će po tromjesečju nešto više od 150.700 eura, a Most nešto više od 108 tisuća eura. Političkoj platformi Možemo iz proračuna će tromjesečno sjesti nešto više od 70.700 eura , a SDSS-u i IDS-u po nešto više od 41.300 eura

Zastupnice imaju pravo na veću naknadu

HSLS, HSS i Hrvatska konzervativna stranka dobivaju nešto manje od 26.700 eura po tromjesečju. Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Stranka s imenom i prezimenom, Centar i Narodna stranka -Reformisti dobit će tromjesečno nešto manje od 14.700 eura. Hrvatski suverenisti, HRAST, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB dobit će po nešto više 13.300 eura za svako tromjesečje.

Nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobivaju također po nešto više od 13.300 eura po tromjesečju, dok će Ermina Lekaj Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti nešto manje od 14.700 eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...