Svečanom sjednicom obilježen Dan Sveučilišta u Zadru, Dukić: “Razvoj Sveučilišta znači i razvoj Zadra”

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dies Academicus – Dan Sveučilišta u Zadru, kojim je obilježena 21. godišnjica osnivanja obnovljenog sveučilišta, sljednika tradicije visokog obrazovanja u Zadru koje seže u 1396., kada je osnovana dominikanska visokoškolska ustanova Studium generale.

Uz rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican i prorektore sjednici su nazočili ministar znanosti i  obrazovanja Radovan Fuchs, Rektorski zbor predvođen predsjednikom Stjepanom Lakušićem, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić, nadbiskup mons. Milan Zgrablić, ravnateljica AZVO-a Danijela Horvatek Tomić i brojni drugi uzvanici.

U svojoj posljednjoj godini mandata rektorica Vican iznijela je najveća dostignuća, koja se ne ogledaju samo u infrastrukturnim projektima poput novog studentskog doma s restoranom, obnove stare Tehničke škole, već i u znanstveno-istraživačkom pogonu koji je samo u 2022. godini imao 60 projekata vrijednih 2 milijuna eura, od kojih je 40 povezano s gospodarstvom, učetverostručenjem izdavačke djelatnosti, pridruživanju Europskom prostoru visokog obrazovanja, ne samo s alijansom EU CONEXUS…

– Za mene su moji rektorski mandati kao četvrto dopunjeno izdanje dobre knjige. Učinkovit projekt podrazumijeva izvrsne suradnike, ozbiljne timove, profesionalce u službama i uredima; podrazumijeva razboritost u vremenu i sadržaju i visoku radnu etiku. Svu zahvalnost u tom smislu usmjeravam na moje najbliže suradnike. Izgradili smo kulturu rada, utvrdili koncepciju, kreirali novu strategiju i učinili instituciju od koje svi imaju koristi. Koliko god nam je vremenska orijentacija navrnuta na budućnost, ostajemo čvrsti u vrijednosnom spoju naše povijesti, Domovinskog rata i visokog respekta prema braniteljima. Toj karici dodajemo svijest o sadašnjosti, pobuđujući je onima zbog kojih i postojimo, našim studentima, rekla je rektorica Vican.

– Ključeve dobre budućnosti i rješenja problema ne vidimo u prenaglašavanju i precjenjivanju STEM područja, niti u goloj praksi. Ključ rješenja je u dubokom promišljanju, razmjeni ideja u svim područjima u kojima čovjek može iskazati svoju kreativnost, inovativnost i poduzetnost. Visoko obrazovanje i znanost imaju daleko veću ulogu od odgovaranja tržištu rada i opravdavanja svoje cijene samo tržištem rada, istaknula je rektorica. Gradonačelnik Dukić rekao je kako Sveučilište daje izravan i konkretan doprinos lokalnoj i nacionalnoj zajednici, s brojnim istraživanjima povezanim s gospodarskim sektorom.

– Izgradili smo vrhunske kapacitete za provedbu zajedničkih projekata, jer razvoj sveučilišta znači i razvoj Zadra. Zato imamo motiv pratiti razvoj sveučilišta, a studentima omogućiti uvjete za što bolje studiranje kako bi se nastanili u Zadru i u njemu gradili svoje profesionalne karijere. Mladi će svoje znanje uskoro pretočiti u aktivnosti i omogućiti nam da Zadar pretvorimo u još bolje i ugodnije mjesto za život, rekao je Dukić.

Župan Longin podsjetio je kako je inicijativa za osnivanje Sveučilišta u Zadru pokrenuta u Domu županije 1998. godine, na sastanku s tadašnjim ministrom znanosti i tehnologije Ivicom Kostovićem. 2001. godine Županijska je skupština i službeno podržala osnivanje Sveučilišta.

– Znanje naših mladih budućih stručnjaka bogatstvo je kojem nema konkurencije. Svoje misli upućujem svim studenticama i studentima želeći im da svoje najljepše dane, jer studentski dani to  svakako jesu, iskoriste najbolje i najmudrije ulažući na taj način u svoju, ali i našu zajedničku, budućnost, rekao je Longin.

Predsjednik Rektorskog zbora Stjepan Lakušić istaknuo je kako je zadarsko sveučilište zauzelo jedinstveno mjesto u europskom mediteranskom prostoru, u kojemu se kultura i povijest susreću s najnovijim znanstvenim dostignućima. I ministar Fuchs istaknuo je važnost te uloge na prostoru Mediterana.

– U ovu 21 godinu svjedočili smo snažnoj transformaciji u regionalni centar kompetencija i izučavanja vještina za 21. stoljeće, koje će sigurno nastaviti rasti kroz kreiranje novih studijskih programa. Suvremeni izazovi traže brze odgovore, a sposobnost prilagodbe na promjenu je jedna od ključnih kvaliteta obrazovanja. Sveučilište u Zadru je primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju dodatnu vrijednost. Visokom integriranošću u Europski obrazovni prostor pokazalo je kvalitetu, stratešku opredijeljenost i kontinuirani rast prema svjetskim kriterijima izvrsnosti. Ministarstvo i dalje računa na Sveučilište u Zadru i njegov doprinos te vjerujem da će naše partnerstvo trajati još dugo, rekao je Fuchs, obraćajući se na kraju rektorici Vican:

– Draga rektorice, draga prijateljice, ostavili ste dubok trag u hrvatskom obrazovanju, na ponos domovini i hrvatskom narodu.

Na kraju svečanosti nagrada za uspješnu višegodišnju suradnju dodijeljena je Općoj bolnici Zadar, a počasno zvanje professor emeritus Mladenu Ančiću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...