U benkovačkom zaleđu stradali maslinici, pomoći nema: “Da bi se proglasila elementarna nepogoda moralo bi biti obuhvaćeno trideset posto ukupne površine”

Vrijeme se napokon, gotovo u potpunosti smirilo nakon golemih količina snijega i orkanske bure koji su proteklih dana doveli do nezapamćene paralize cestovnog prometa između Dalmacije i unutrašnjosti zemlje. Nevrijeme je srušilo brojne dalekovode, a velika je šteta i u poljoprivredi. Ekipa Dnevnika HTV-a bila je u benkovačkom zaleđu, gdje su stradali maslinici.

Zaselak Rogići u Popovićima u benkovačkom zaleđu bio je odsječen od ostatka svijeta. Zameteni snijegom pod fijucima bure stanovnici su dozivali upomoć.

Kada su napokon izašli iz kuća, imali su što vidjeti. Od 40.000 maslina koliko ih ima u selu, petnaest posto bura je polomila ili iščupala iz zemlje.

– Nije nikad vako nešto bilo, nikada. Znalo bi otkinuti poneku granu, ali vako nešto nije bilo nikada što ja pamtim, prisjeća se Dinko Tomičić, vlasnik maslinika iz Popovića.

Kakve su sile djelovale pod okriljem noći nitko ne zna, kad pola stoljeća stare masline nisu izdržale.

– Sad triba tu nekih pet godina da se ponovo formira stablo, triba što prije sad ovo popilati, poravnati, rane premazati voskom, ističe Ante Tomičić iz Popovića.

Mještani su pokušali prijaviti elementarnu nepogodu.

– Odgovor koji smo dobili od grada Benkovca je da bi se proglasila elementarna nepogoda, moralo bi biti obuhvaćeno minimalno trideset posto ukupne površine, a kako mi nismo, nemamo toliko površinu, oni nemaju osnovu, navodno, proglasiti elementarnu nepogodu, kaže predsjednik MO Popovići Vinko Rogić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...