U ljekarnama nema lijeka za dijabetičare, evo dokad će trajati nestašica

Nekoliko čitatelja potužilo se proteklih dana N1 televiziji da u hrvatskim ljekarnama nema lijeka pod nazivom Ozempic. Odgovor o tome što se događa s lijekom koji koriste mnogi dijabetičari, potražili smo u HALMED-u.

“Ovim putem možemo Vas izvijestiti da je za lijek Ozempic, koji se primjenjuje za liječenje šećerne bolesti tipa II u odraslih osoba, HALMED-u prijavljena nestašica iz komercijalnih razloga”, odgovorili su na naš upit iz HALMED-a.

Također su naveli i do kada bi mogla potrajati nestašica.

“Ozempic 1 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici: Inicijalno je nositelj odobrenja prijavio očekivano trajanje nestašice do 3. ožujka 2023. godine, međutim prema posljednjim zaprimljenim informacijama nestašica se produljuje do 18. ožujka.

Ozempic 0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici: očekivano trajanje nestašice do 15. ožujka 2023. godine.

Ozempic 0,25 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici: očekivano trajanje nestašice do 18. ožujka 2023. godine”, kažu iz HALMED-a.

Do nestašice predmetnog lijeka došlo je, kažu, zbog globalne situacije porasta potražnje, koja je “dijelom uzrokovana primjenom lijeka izvan odobrenih indikacija ovog lijeka”, što je utjecalo i na opskrbu tržišta Republike Hrvatske.

“Nestašica predmetnog lijeka prati se na razini Europske unije te se poduzimaju mjere za njeno ublažavanje. U skladu s navedenim, nastavit će se povećavati proizvodnja predmetnog lijeka kako bi se zadovoljile potrebe za lijekom, međutim očekuje se da će se, nažalost, povremene poteškoće u opskrbi predmetnim lijekom na razini EU-a nastaviti tijekom 2023. godine”, navode iz HALMEDA.

Prema onome što smo dozanli od HALMED-a, u Hrvatskoj su dostupni drugi lijekovi namijenjeni liječenju šećerne bolesti tipa II, uključujući lijek Rybelsus, koji sadrži istu djelatnu tvar (semaglutid) te se koristi za iste indikacije kao i lijek Ozempic. “Pritom napominjemo da se navedena dva lijeka razlikuju prema putu i učestalosti primjene; lijek Rybelsus ima farmaceutski oblik tableta te se primjenjuje svakodnevno, dok se lijek Ozempic primjenjuje potkožnom (supkutanom) injekcijom jednom tjedno”, kažu iz HALMED-a dodajući kako trenutačno nisu zabilježene druge nestašice u skupini lijekova za liječenje šećerne bolesti.

“Upućujemo pacijente da se za sve potrebne informacije o izboru i primjeni odgovarajućeg lijeka obrate svome liječniku specijalistu koji ima potpuni uvid u cjelokupno zdravstveno stanje i medicinsku dokumentaciju te može odrediti odgovarajuću zamjensku terapiju”, naglašavaju iz HALMED-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...