Udruga Franak održat će sutra, 1. travnja, prosvjed s kojeg će uputiti poruku Vrhovnom sudu

Udruga Franak održat će sutra, 1. travnja 2023., prosvjed na Zrinjevcu s početkom u 12.00 sati.

Kao su najavili u pozivu, s prosvjeda će uputiti poruku Vrhovnom sudu kako je došlo krajnje vrijeme za odluke o krucijalnim pravnim shvaćanjima, koje su morale odavno biti donesene, ali zbog tromosti i neodgovornosti sudaca Vrhovnog suda RH to još uvijek nije učinjeno.

Ususret tomu prosvjedu, upućuju prosvjedne zahtjeve Vrhovnom sudu RH, Vladi RH i Hrvatskom saboru, dok nedjelotvornoj i s namjerom nesposobnoj Hrvatskoj narodnoj banci upućuju prosvjednu notu.

“Naši prosvjedni zahtjevi i prosvjedna nota glase:

VRHOVNOM SUDU RH

Zahtijevamo da Vrhovni sud RH u roku od 15 dana od 1. travnja 2023. donese potrebne odluke:

1. O ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

2. O pravu na puno obeštećenje svih potrošača s konvertiranim kreditima na temelju Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (NN 102/15).

VLADI RH I HRVATSKOM SABORU

Zahtijevamo da Vlada RH predloži u hitnoj proceduri te da Hrvatski sabor izglasa u adekvatnim zakonskim aktima:

1. Produljenje roka zastare potraživanja do 31. prosinca 2024. za sve potrošačke kredite s valutnom klauzulom CHF koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak. Uslijed pravne nesigurnosti koju je uzrokovao Vrhovni sud RH mnogi potrošači nisu tužili na vrijeme i zanemarili su svoja prava, zbog straha od neuspjeha na sudovima. Zbog toga je potrebno produljiti rokove zastare potraživanja koji sada teku do 14. lipnja 2023. po svim pojedinačnim tužbama koje se temelje na kolektivnoj sudskoj presudi.

2. Oslobađanje od sudskih pristojbi te troškova vještačenja svih potrošača koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u tzv. slučaju franak.

HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI

Upućujemo prosvjednu notu HNB-u:

1. Zbog toga jer je HNB neaktivno svojim svjesnim i namjernim nečinjenjem pogodovao bankama u višegodišnjem pljačkanju hrvatskih potrošača ugovaranjem i primjenom ništetnih ugovornih odredaba o promjenjivim kamatnim stopama. Banke su ugovarale sve do 2013. ništetne ugovorne odredbe o promjeni kamatne stope odlukom vjerovnika, i to u svim vrstama i valutama potrošačkih ugovora o kreditu. HNB u tome ima ulogu subjekta koji unatoč činjenici da je regulator i nadziratelj rada banaka, nije učinio ništa u sprječavanju dugogodišnje nepoštene, nesavjesne i nezakonite poslovne prakse banaka, praveći se kao da ga se to uopće ne tiče.”, navodi se u pozivu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...