Uređenje šetnice između Pašmana i Kraja: Općini Pašman dodijeljeno 100.000 eura za prvu fazu sanacije zaštitne školjere

Nedavno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo Odluku o dodjeli proračunskih sredstava namijenjenih za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2023. godini.

Ministarstvo je u Državnom proračunu RH za 2023. godinu za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi izdvojilo ukupan iznos od 3.577.000 eura, a jedan od odobrenih projekata u ovoj Odluci je i projekt Općine Pašman Sanacija zaštitne školjere u mjestu Pašman – 1. faza za koji je Ministarstvo dodijelilo iznos od 100.000 eura.

Glavni cilj ovog općinskog projekta je povećanje sigurnosti kretanja pješaka koja je dovedena u pitanje te poboljšanje i adekvatna valorizacija turističke infrastrukture.

Kako piše portal Otok Pašman, sanacija zaštitne školjere radi zaštite obale od erozije se predviđa u mjestu Pašman od plaže i igrališta uz rub plaže duž obale prema mjestu Kraj u dužini od 1600m. Na pojedinim dijelovima uz more je djelovanjem valova došlo do smanjenja širine puta te se otežano prolazi.

Ovaj projekt obuhvaća 1. fazu sanacije pomorskog dobra koja se odnosi na uklanjanje postojećeg kamena iz zaštitne obloge, razvrstavanje po krupnoći zrna odnosno težini, uređenje postojećeg pokosa te izvođenje pravilne geometrije i potrebnog nagiba nasipavanjem i izravnavanjem s nabijanjem (škarpiranjem). Preko pokosa će se položiti geotekstil i geomreža te sloj od krupnog šljunka debljine 20 cm. Završno će se formirati nožica od kamenometa i kamena obloga na obalnom pokosu debljine 40 cm.

Cijeli projekt bi trebao biti završen sljedeće godine, kada je u planu i realizacija 2. faze sanacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...