Znanstvenici oživjeli virus star desetke tisuća godina

Znanstvenici su oživjeli zombi virus koji je bio uspavan desecima tisuća godina u dubinama sibirskog permafrosta. Međutim, za sada nema opasnosti od apokaliptičnog scenarija i znanstvenici su za CNN rekli da su rizici minimalni za čovječanstvo.

Lovac na viruse zombija, poznat i kao Jean-Michel Claverie, emeritus profesor medicine i genomike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Aix-Marseille u Francuskoj – testirao je uzorke zemlje iz permafrosta kako bi provjerio ima li skrivenih gadosti. I našao je neke.

– Viruse koji zaraze amebe smatramo surogatima za sve druge moguće viruse koji bi mogli biti u vječnom ledu, rekao je Claverie za CNN. – Vidimo tragove mnogih virusa pa znamo da su tamo. Ne znamo sa sigurnošću jesu li još uvijek živi. Ali naše razmišljanje je da ako su virusi amebe još živi, ​​nema razloga zašto drugi virusi ne bi bili još živi i sposobni zaraziti vlastite domaćine.

Najstariji virus koji je tim uspio oživjeti bio je star 48.500 godina.

Njegovo istraživanje objavljeno je prošlog mjeseca u časopisu Virusi. Birgitta Evengård, emeritna profesorica na Odsjeku za kliničku mikrobiologiju na Sveučilištu Umea u Švedskoj, priznala je da je potrebna jača razina nadzora kada je u pitanju otkrivanje virusa poput ovih, prenosi N1

– Morate zapamtiti da je naša imunološka obrana razvijena u bliskom kontaktu s mikrobiološkim okruženjem, rekla je za CNN.

– Ako postoji virus skriven u permafrostu s kojim nismo bili u kontaktu tisućama godina, moguće je da naša imunološka obrana nije dovoljna. Ispravno je poštovati situaciju i biti proaktivan, a ne samo reaktivan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...