GALERIJA Zajedničko uvježbavanje “Krila Oluje” i “Red Arrows” iznad Zadra

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” provela je u utorak 25. travnja 2023. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, zajedničko uvježbavanje s akrobatskom grupom Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske “Red Arrows” u sklopu njihovog višednevnog radnog posjeta Hrvatskoj.

Prikaz sposobnosti akrobatskih grupa pratili su učenici srednjih škola, Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina iz Velike Gorice i Tehničke škole iz Zadra.

Vođa “Krila Oluje” bojnik Darko Belančić istaknuo je kako suradnja između dvije akrobatske grupe traje dosta dugo. “Upoznali smo se davno na aero mitinzima i ostvarili smo odličnu suradnju s britanskim kolegama. Možemo puno naučiti jedni od drugih i ovo je izvrsna prilika za razmjenu informacija i znanja”, izjavio je.

Jedan od pilota “Krila Oluje” natporučnik Danijel Rigo osvrnuo se na zajedničke letove istaknuvši:

– Unatoč tome što se radi o dva različita aviona, naime Britanci lete u avionima na mlazni pogon dok “Krila Oluje” lete u mlaznim avionima s propelerom tzv. turbo prop avionu, tehnike letenja su i dalje iste i jedni i drugi koristimo ovakve prilike kako bi što bolje izvršili sve zadaće koje su stavljene pred nas.

– Vrlo smo sretni što smo ovdje u Hrvatskoj kako bi usavršili svoje vještine i izvukli najbolje iz našeg boravka u vašoj prekrasnoj zemlji, rekao je poručnik Adam Collins, pilot britanske akrobatske skupine “Red Arrows”, prneosi Ministarstvo obrane RH.

Vojni predstavnik Velike Britanije u RH Andrew Higgs izrazio je zadovoljstvo što su piloti “Red Arrows” drugu godinu zaredom u Zemuniku imali priliku usavršavati svoje vještine istaknuvši kako je ovo odličan primjer bilateralne suradnje između Velike Britanije i Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...