Jedna banka osjetno diže naknade za svoje usluge, a evo što planiraju druge

Rast kamatnih stopa nije jedini trošak koji pogađa građane.

Uz rast kamatnih stopa na kredite građanima i poduzećima, koji će se po svemu sudeći nastaviti, banke dižu i bankarske naknade, pa je tako konkretno Raiffeisen banka ovih dana klijente obavijestila da od lipnja povećava naknade za podizanje novca na bankomatu drugih banaka, potom naknade za vođenje tekućih računa, uljučujući i onih za isplatu mirovina, a poskupljuje i korištenje njihovog FlexiSenior paketa.

Neke od ovih naknada bit će ubuduće kod njih i dvostruko skuplje, no ono što brine je da obično, kada s podizanjem naknada krene jedna banka, krenu i druge.

Zadnji veliki val podizanja naknada bio je lani početkom godine, kada je dio banaka povećao i naknade za dizanje vlastite gotovine na šalteru, a neke čak zaračunavaju naknadu i za polog gotovine, ako je riječ o većem iznosu kovanica.

S prijelaza pak s prošle na ovu godinu privremeno je na razini cijelog sustava bila ukinuta naknada za podizanje gotovine s bankomata drugih banaka zbog uvođenja eura, a HNB je obratio pažnju i na to preračunavaju li banke provizije i naknade pravilno, po fiksnom konverzijskom tečaju.

Uvođenje eura sada je za nama, provizije su dvostruko iskazane, provizije za dizanje gotovine na bankomatima tuđih banaka vraćene su, odnosno opet se naplaćuju, a očito je da ponegdje i poskupljuju.

Moguće je da banke sada žele nadoknaditi »propušteno« pa kreću u nova poskupljenja, kao da nije dovoljno da su za 1 do 2 postotna boda poskupjeli krediti, dok štednja još uvijek ima kamate na nultim razinama.

Od nekih većih banaka, čini se da zasad ipak neće podizati naknade. No, bude li neka takva odluka donesena, na vrijeme će, kažu, obavijestiti klijente, prenosi N1.

Iz RBA-a nisu dodatno komentirali svoj potez, no konkretno Erste banka kaže da u posljednje vrijeme nije mijenjala naknade za građanstvo, niti u ovom trenutku ima planove uvoditi promjene u tom segmentu. OTP banka navodi da se kontinuirano prate i analiziraju svi troškovi poslovanja te se sukladno tome i definira cjenovna politika banke.

Podsjećaju da su posljednji put korigirali cijene pripadajućih naknada u siječnju prošle godine i za sada nemaju u planu mijenjati visinu naknada.

“U slučaju bilo kakvih promjena, dva mjeseca prije primjene novih uvjeta banka uvijek obavijesti svoje klijente o svim planiranim promjenama kako bi svaki klijent imao dovoljno vremena u slučaju potrebe izmijeniti stavke svog odnosa s bankom”, poručuju iz OTP-a.

PBZ pak kaže da ni prošle, a ni ove godine nisu mijenjali naknade u poslovanju s građanima, niti je to u ovom trenutku planirano. Klijente o mogućim promjenama naknada obavještavaju unaprijed na ugovoreni način. Iz HPB-a isto poručuju da u 2023. nisu povećavali naknade za svoje usluge građanima.

Štoviše, banka je od 5. travnja 2023. ukinula naknadu za prijevremeni raskid oročenih depozita te je, kažu, kao i o svim ostalim relevantnim informacijama, o tome obavijestila klijente.

Iz Zabe također tvrde da »u današnjim planovima nemaju namjeru mijenjati naknade u transakcijskom dijelu za svoje potrošače«.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...