Stiže Milanović, neće ga dočekati ni Dukić ni Longin; Vučetić: “Ovim se iskazuje politički prezir prema Republici Hrvatskoj”

Predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Albanije Bajram Begaj sutra stižu u Zadar. Dvojica predsjednika ovom će prigodom posjetiti Arbanase.

Neće ih dočekati nitko iz Grada Zadra i Zadarske županije.

Interesantno, i Božidar Longin i Šime Vicković i Branko Dukić i Ante Babić baš su sutra zauzeti.

Marko Vučetić, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća ovaj potez Plenkovićevih stranačkih kolega naziva prezirom prema Republici Hrvatskoj.

To je jedan čin koji ne pripada kulturi, niti demokraciji. Riječ o kulturi u onom uobičajenom smislu, ali i u smislu političke kulture. Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja Republiku Hrvatsku, odnosno državu. Gradonačelnik je dužan biti tamo gdje je predsjednik, jer time iskazuje svoje poštovanje prema državi. Ignorirajući i nedočekujući predsjednika, on iskazuje politički prezir prema Republici Hrvatskoj u ovom obliku u kojem ona danas postoji. Gradonačelnika je bez ikakvih problema mogao zamijeniti njegov zamjenik, zbog toga on i postoji. Ne postoji niti teoretska šansa da su i gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika istovremeno zauzeti, drži Vučetić.

S druge strane, na jučerašnjem sastanku Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave i regionalnim direktorom Dogus Grupe u Zadru, i Dukić i Longin sjedili su uz predsjednika Vlade.

Ako promatramo jučerašnji događaj, kada je premijer Plenković boravio na prostoru Zadarske županije, i gradonačelnik i župan su bili u njegovoj prisutnosti. Premijer igra ulogu izvršne vlasti i u smislu identifikacije s državom, njegova je uloga u simboličkom smislu manje bitna. Predsjednik države se identificira s Ustavom i onim što država jest. Zato mi je ovo potpuno nepojmljivo i riječ je o političkom anarhizmu i destrukciji same ideje hrvatske nacije, oštro zaključuje Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...