“ŽUPANIJO, SRETAN TI ROĐENDAN” Pogledajte kako djeca iz dječjih vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola doživljavaju svoju županiju

U Edukativnoj dvorani Kneževe palače danas je otvorena izložba radova djece iz dječjih vrtića te učenika osnovnih i srednjih škola.

Radovi su to koji su pristigli na natječaj “Županijo, sretan ti rođendan” povodom Dana Zadarske županije 2023. godine, a prikazuju kako su djeca s područja Zadarske županije istražila svoju županiju i svoju neposrednu okolinu i ono što su u dogovoru sa svojim učiteljem, mentorom, odgojiteljem, bakom i djedom zaključili što bi moglo predstavljati Zadarsku županiju, a sve to kao uvod u Dane Zadarske županije koji nam slijede.

Na natječaj koji traje već dugi niz godina pristiglo je oko stotinjak radova. Tu su likovni i literarni radovi, makete, videa, kalendari, fotografije što sve odgovara temi natječaja da prepoznaju one manje poznate i čak nepoznate karakteristike, odnosno prirode i kulturne ljepote Zadarske županije. Videa se mogu vidjeti na zidu Edukativne dvorane, a također ima i digitalnih uradaka za koje su pripremili bar kodove koje svaki posjetitelj može mobitelom očitati.

– Ovaj natječaj traje već par godina. Prvu godinu je krenulo da vidimo što sve imamo osim Morskih orgulja, crkve sv. Donata i ono što je tu u Zadru. Onda smo dobili jedno stotinjak radova crkve sv. Donata. Sljedeće godine je bilo malo manje da bismo došli da sad nema više niti jedne crkve sv. Donata nacrtane. Znači, prepoznali su da trebaju baš u svom kraju. Čak su neki vrtići izlazili na teren crkvice u svom mjestu i crtali bi je tamo ispred. Ja se toplo nadam da su i pričali o njoj, odnosno kako je to nastalo. Tako imamo crkvu sv. Križa u Ninu, imamo predstavljanje Starigrada i općine Ražanac koje su, naravno, dio Zadarske županije, imamo čak i slikovnicu o maraskinu, feštu u Arbanasima, toranj na Silbi, kopnena vrata, bukovu šumu, imamo raznorazne motive i izuzetno nam je drago da smo došli do toga da žele pokazati što je to Zadarska županija za njih, rekla je Lucija Sekula, muzejska pedagoginja.

Dakako, ima i nagrađenih, a nagrade su dijeljene po starosnim kategorijama.

– Znači, u svakoj dječji vrtići, od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 5. do 8. razreda i srednja škola. Također smo još dodijelili tri nagrade u literarnim radovima. To smo odvojili od likovnih. Ima ih od tri do 18 godina, stvarno su sve starosne kategorije zastupljene. Najviše rade vrtići, ali imamo puno i osnovnih škola. Nagrade su po tri u svakoj kategoriji jer nama je uvijek jako teško odlučiti. Otkad radimo ovakve natječaje, mislim da nismo nikad svi složili oko samo jednog crteža, odnosno jednog rada pa onda malo proširimo te nagrade, kazala nam je Sekula.

Za sve koje zanima, izložba je otvorena do 24. travnja svaki dan od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati, a ulaz je besplatan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...