U Sloveniji štrajk zaposlenih u javnim službama

U Sloveniji se danas održava štrajk većeg dijela zaposlenih u javnom sektoru. Od 160.000 zaposlenih u tome sektoru štrajkat će 100.000, neće raditi škole i vrtići, a zdravstvo će raditi po nedjeljnom režimu dežurstva i primati samo hitne slučajeve.

Štrajkat će i vatrogasci, javna uprava, općinski redari te policija i carina pa se mogu očekivati i zastoji na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

Glavni je razlog štrajka taj što proračun za ovu godinu koji je već prihvaćen predviđa smanjivanje sredstava za plaće zaposlenih za pet posto. Sindikati tvrde da je vlada njihove zahtjeve ustrajno odbijala, tvrdeći da ne krši sporazum sa sindikatima iz sredine prošle godine, kad je opsežnim mjerama za financijsku stabilizaciju postignut dogovor o uštedama i racionalizaciji javnog sektora.

Do štrajka dolazi na vrhuncu političke krize koja prijeti raspadom koalicijske vlade u kojoj premijer Janez Janša za sada odbija svaku pomisao na ostavku zbog izvješća Antikorupcijske komisije, koja je prije dva tjedna objavila izvješće da njegova prijavljena imovina i imovina ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića ne odgovaraju stvarnoj koju su prijavili te da su sistematski kršili zakon o suzbijanju korupcije i integritetu javnih dužnosnika.

Dio štrajkaša će prosvjed protiv vlade izraziti i okupljanjem na ulicama većih gradova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...