Vicković: “Benkovački sajam je odgođen, a neće biti ni Adventa. Znam da je ljudima to nepojmljivo, ali zdravlje nam mora biti na prvom mjestu”

Zlokobni koronavirus prekida stoljetnu tradiciju našega kraja.

Benkovački sajam, koji svakog desetog u mjesecu postaje atraktivno središte Dalmacije na kojem se okuplja sve veći broj posjetitelja i proizvođača koji se tradicionalno bave poljoprivrednom, stočarstvom i autohtonim zanatima, do danjeg se odgađa zbog loše epidemiološke situacije.

Potvrdio nam je to prvi čovjek Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Odlukom Nacionalnog stožera zabranjeno je okupljanje preko 50 ljudi na jednom mjestu, pa je sukladno tome zabranjen i benkovački sajam. Ja sam svjestan činjenice da je ljudima koji tradicionalno odlaze na sajam to nepojmljivo, ide i božićno vrijeme kada se nabavlja meso za zimnicu, ali zdravlje nam mora biti na prvom mjestu.

Iako posljednjih dana bilježimo rast broja oboljelih i na zadarskom području, situacija je još uvijek znatno povoljnija nego u ostalih krajevima Hrvatske. Dovoljno je kazati da na aktualnoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti samo Istarska i Zadarska županija nisu označene crvenom bojom koja prikazuje više od 240 zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana.

Stanje je dobro. Još uvijek nemamo preveliko opterećenje na zdravstveni sustav. Imamo 5 osoba na respiratoru, 25 u zadarskoj bolnici i njih 7 u biogradskoj. Kada bismo došli do brojke od 40 hospitaliziranih u obje bolnice mogli bismo izdržati. Optimističan sam, još da se malo više pridržavamo mjera, vjerujem da naš kraj neće imati lošiju sliku.

Iako još uvijek nema službene objave organizatora, od Šime Vickovića doznajemo kako ovogodišnjeg Adventa neće biti u njegovoj klasičnoj formi.
Tradicionalni “šušur po gradu” koji nam dozvoljava malo sanjarenja, odmak od svakodnevice te uživanje u finoj hrani, obitelji i prijateljima, možemo prekrižiti na kalendaru iscrpljujuće 2020. godine.

Od Adventa najvjerojatnije neće biti ništa. Baš sam se jučer čuo s Mariom Palekom iz Turističke zajednice Grada Zadra i oni će održati u ponedjeljak ili utorak jedan sastanak. Svi smo mišljenja kako bi bilo bolje ne riskirati, ne želimo postati novo žarište i povećati broj oboljelih. Klasične manifestacije neće biti, ali oni će organizirati po gradu neke priče za djecu, tako da blagdanskog ugođaja i atmosfere neće nedostajati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...