Plenković: “Cijepite se kako bismo mogli ukinuti mjere”

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako se ritam cijepljenja prvom dozom usporio zbog smanjenog interesa ljudi te građanima uputio poruku da se cijepe kako bismo do kraja lipnja ostvarili 50 posto cijepljenih i mogli ukinuti preostale epidemiološke mjere.

“Još jednom apeliram na sve koji se još nisu cijepili da to učine i da ne oklijevaju. To je jedini način da se potpuno vratimo u normalan život i ukinemo preostale mjere, jer je već prva doza cjepiva bitna da učinkovito štiti od ozbiljnih oblika oboljenja”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Naveo je kako se nastavlja pozitivan epidemiološki trend: Po sedmodnevnoj incidenciji vratili smo se na razinu od prije 10 mjeseci, čemu pridonosi povećanje broja cijepljenih i imunih, ljepše vrijeme i odgovorno ponašanje.

Ipak, upozorio je kako danas imamo 40,8 posto cijepljenih odraslih osoba najmanje prvom dozom, iako je  osigurano dovoljno cjepiva da taj postotak bude znatno veći.

Ponovio je kako je statistika neumoljiva – na 45 potvrđenih slučajeva, jedna osoba će umrijeti u roku od dva tjedna, te ustvrdio kako je to znatno veći rizik od rijetkih ozbiljnih nuspojava koje se pojavljuju eventualno jednom u 100.000 slučajeva.

“Nemojmo dozvoliti da zemlje koje su bile manje uspješne od nas u borbi protiv covida danas budu uspješnije jer se više njihovih sugrađana cijepi. Mi na ovaj način ne štitimo samo zdravlje i živote, nego i naše gospodarstvo, radno mjesto, svoja primanja, slobodu i pravo na normalan život”, naglasio je Plenković.

 

Bitno je da ostvarimo planiranih 50 posto cijepljenih do kraja lipnja kako bismo dalje mogli ublažavati preostale mjere jer ako to ne postignemo, onda ćemo u rizik staviti uspjeh turističke sezone što potencijalno znači dodatan gubitak za naše gospodarstvo, upozorio je Plenković.

“To si ne smijemo dopustiti, nemamo taj luksuz. Cijeli svijet je pogodila pandemija, ali Hrvatsku su pogodila i dva potresa – to nas je koštalo koliko i četiri pandemije. To su specifične okolnosti i zato je bitno da se gospodarstvo vrati na putanje kontinuiranog rasta i oporavka”, objasnio je.

Dodao je kako je ovo je ispit zrelosti cijelog našeg društva te posebno apelirao na mlade da budu primjer drugima, odvažni i hrabri, da vjeruju u znanost i cijepe se.

 
andrej plenkovićcijepljenje