Cestitka_Uskrs

VIDEO Pogledajte borbu trajekta na Pagu s orkanskom burom koja je puhala preko 120 na sat

Razdoblje višednevnog djelovanja na vrijeme ciklone nad srednjim Sredozemljem stiglo je kraju. Donijela je promjenu vremena za koju se može reći da je bila jedna od najjačih u dosadašnjem tijeku godine jer je “bablje ljeto” u kratko vrijeme otpuhala iz naših krajeva i ne samo donijela jesen, nego vremenske prilike koje priliče drugom dijelu studenog, piše Dalmacija Danas.

Primjerice, u Splitu je u nedjelju srednja dnevna temperatura zraka iznosila 10.7°C, što je vrijednost koja klimatološki odgovara kraju studenog.

Ciklona je donijela i kišu koja je ponegdje bila obilna. Nakon velike suše obilnu kišu konačno su dobili svu otoci s tim da su dijelovi Hvara i Korčule dobili preko 150 litara kiše po kvadratnom metru. Najkišovitije područje u zemlji bilo je Zabiokovlje, ali područje Zaostroga uz obalu. Tamo je palo od 240 do 270 litara kiše po kvadratnom metru, što premašuje klimatološki prosjek za listopad.

Sve prethodne dan obilježila je bura, ako se izuzme kratkotrajni povratak juga jučer na jugu Dalmacije. Najjači udar bure izmjeren je na Krčkom mostu gdje je u četvrtak zabilježen udar od 191 km/h.

Slabiji, ali i dalje orkanski udari mjerili su se nekoliko dana zaredom na Paškom mostu. Najjači udari dosezali su 155 km/h, zbog čega je most povremeno bio zatvoren za sav promet. Problema je bilo i u pomorskom prometu.

Crometeo je objavio video s Paga na kojem se vidi borba Jadrolinijinog trajekta s orkanskom burom.

“Trajekt uplovljava na orkanskim udarima bure koji su u kanalu gotovo sigurno mogli biti preko 120 km/h. Kod zastave mjerili smo max 122 km/h u provedenih 45 minuta na lokaciji”, opisao je snimljeni video autor Josip Ćuća-Žentil.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...